Ziekenhuizen op zoek naar kinderartsen

Momenteel staan er in de ziekenhuizen 95 betrekkingen voor pediaters open. In 2010 zouden daar nog 33 vacatures bijkomen. Dit terwijl er dit jaar slechts 48 kinderartsen afstuderen en in 2010 amper 41. En niet alle afgestudeerde pediaters beginnen effectief in een ziekenhuis. Een bericht in het vakblad trends voor de Specialisten.
De cijfers komen van een bevraging die de Federale overheidsdienst Volksgezondheid in juli 2009 uitvoerde. De resultaten zijn niet bemoedigend. Temeer daar het al negatieve saldo in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal kinderartsen in opleiding daalde de laatste jaren lichtjes. Over alle opleidingsjaren heen waren het er in 2005 265, vorig jaar nog 257. Het probleem is vooral in Vlaanderen nijpend. In 2008 startten 26 Nederlandstalige artsen een opleiding pediatrie tegenover 31 Franstalige.

als de huidige wetgeving wordt uitgevoerd, moet een zorgprogramma pediatrie vanaf volgend jaar bovendien over vier voltijdse kinderartsen beschikken. Momenteel volstaan nog drie artsen. Op de Fod-bevraging hierover bij 110 instellingen met een pediatrisch zorgprogramma kwamen 93 antwoorden binnen. Een kwart van de ziekenhuizen (24) slaagde er niet in om 4 pediaters aan te trekken. Recruteringsproblemen zijn er vooral in West-Vlaanderen en Henegouwen (telkens 5 ziekenhuizen), Limburg (4), Vlaams-Brabant (3), Oost-Vlaanderen, Luik en Luxemburg (telkens 2) en Namen (1). De ziekenhuizen uit Antwerpen, Waals-Brabant en Brussel meldden geen problemen.

Geen sluitingen

Minister onkelinx is niet blind voor de tekorten en wil de bepaling dat een ziekenhuis over 4 kinderartsen moet beschikken uitstellen en/of aanpassen, zo bleek op een bijeenkomst hierover op het kabinet van onkelinx. Het kabinet stelde er voor dat een ziekenhuis met drie pediaters onder bepaalde voorwaarden zou mogen samenwerken met het dichtst bijgelegen ziekenhuis met vier kinderartsen. Het eerste ziekenhuis zou zo zijn erkend zorgprogramma kunnen behouden. Over het voorstel werd geen consensus bereikt. De kinderartsen vinden dat het waarnemen van de wachtdienst (één van de voorwaarden) voor twee ziekenhuizen problemen kan stellen. Wat als er zich gelijktijdig twee urgenties voordoen?

Artsen, ziekenhuizen en kabinet waren het er wel over eens dat het optrekken van het aantal pediaters niet mag leiden tot het sluiten van zorgprogramma’s voor kinderen.

Mogelijk gaat het kabinet de maatregel dus uitstellen. Daardoor zou tijd vrijkomen om een coherent globaal plan voor de kindergeneeskunde in de ziekenhuizen uit te werken.
17 nov 2009 10u56
zie ook rubriek