Opletten voor ongewild gewichtsverlies tijdens het verblijf in het ziekenhuis

Aanstaande donderdag, 21 januari 2010, zullen opnieuw een twintigtal Belgische en enkele honderden Europese ziekenhuizen deelnemen aan de ‘Nutrition Day’. Deze keer ook in samenwerking met het Federaal Ministerie van Volksgezondheid dat al enkele jaren het voortouw neemt om systematische screening naar ondervoeding in ziekenhuizen en het organiseren van klinische nutritieteams te ondersteunen.
- Bij opname in het ziekenhuis, blijkt ongeveer 50% van de patiënten reeds vermagerd te zijn of last te hebben van een verminderde eetlust.
- Bij ongeveer 40% van alle opgenomen patiënten worden klinische en biologische tekens van voeding' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>ondervoeding vastgesteld.
- Deze ondervoeding verhoogt het risico op verwikkelingen, verlengt de hospitalisatieduur en draagt ook bij tot een hogere kans op overlijden.

Deze gegevens werden bekomen dank zij de ‘Nutrition Day’: op initiatief van ESPEN (Europese vereniging voor klinische voeding en metabolisme) werd de voorbije 3 jaar in honderden ziekenhuizen, verspreid over Europa op eenzelfde dag een registratie uitgevoerd.

Dit jaar wordt er voor het eerst ook een sensibilisatiecampagne georganiseerd door de gezamenlijke wetenschappelijke nutritieverenigingen en het Ministerie van Volksgezondheid tijdens de week van de ‘Nutrition Day’: 18 tot 22 januari.
Posters zullen opgehangen worden in heel wat ziekenhuizen.

Patiënten, hun familie en verzorgers moeten gesensibiliseerd worden om voldoende aandacht te schenken aan het nog erg vaak onderschatte en gebanaliseerde probleem van ondervoeding.

Voor alle bijkomende inlichtingen:
- Dr André Van Gossum, voorzitter van de Société Belge de Nutrition Clinique, Erasmusziekenhuis, andre.van.gossum@erasme.ulb.ac.be,
- Dr Ivo Duysburgh, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Klinische Voeding en Metabolisme, info@vvkvm.be
- Miguel Lardennois,Federaal Ministerie van Volksgezondheid
Miguel.lardennois@health.fgov.be
18 jan 2010 11u10
zie ook rubriek