Herziening van de handleiding voor goede transfusiepraktijken in ziekenhuizen

Deze handleiding is een referentiedocument met betrekking tot transfusie van bloedbestanddelen (rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma) en kan dan ook als een fundamenteel hulpmiddel voor het verzorgend personeel van de ziekenhuizen beschouwd worden. Dit draagt bij tot een verhoging van de kwaliteit en de veiligheid van de transfusieketen in de ziekenhuizen van ons land.
Naar aanleiding van verschillende enquêtes die bij de gebruikers werden afgenomen, zijn in deze versie vier belangrijke aanpassingen doorgevoerd in vergelijking met de eerste uitgave van de handleiding (2007):

de vroegere bijlagen betreffende de transfusie-indicaties voor de verschillende bloedcomponenten zijn volledig opgenomen in de tekst en er wordt rekening gehouden met de nieuwe componenten (bv. het pathogeen-gereduceerd bloedplaatjesconcentraat);

er worden duidelijkere richtlijnen gegeven inzake laboratoriumonderzoek vóór transfusie in geval van transfusiereactie;

het is gebaseerd op internationale aanbevelingen die onlangs werden gepubliceerd;

het bevat een nieuw hoofdstuk helemaal over neonatologie.
Een gedrukte versie van deze handleiding is binnenkort beschikbaar en zal aan alle betrokken beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg worden verstuurd.

Een elektronische versie, in open formaat (.RTF), kan reeds on line worden geraadpleegd via www.hgr-css.be in de rubriek "Adviezen en Aanbevelingen" met referentienummers HGR nr. 8381.
19 jan 2010 08u58
meer over
zie ook rubriek