Op zijn eigen onnavolgbare manier heeft het V-Med-team een nieuwe standplaats ingenomen in het centrum van Port-au-Prince. Het ziekenhuis Saint-François de Sales komt door de Vlaamse dokters en verplegers stilaan weer tot leven.
“Nog toen we op een ommuurd binnenplein patiënten onderzochten, had ik dit ziekenhuisje al gevonden”, zegt Dr. Luc Beaucourt. Dat gebeurde tegen het einde van het weekend. Toen was de voorraad medicijnen en verbanden zo goed als uitgeput. “We spalkten toen met alles wat we konden vinden, zelfs met een stukje hard karton”, herinnert de dokter zich.
Het St.-Françoisziekenhuis was deels ingestort, samen met het schooltje dat erachter lag. Maar precies die puinhoop verborg een schat aan medisch materiaal. Nadat ze een gat in de muur van een voorraadkamer hadden geslagen, konden de brandweermannen van V-Med de eigen voorraad weer aanvullen.
Aangemoedigd door die vondst maakten de brandweermannen een tweede ruimte vrij, en een derde. “We hebben nu twee operatiezalen en straks is een vleugel klaar om patiënten op te vangen”, stelt Luc Beaucourt tevreden vast. “Ja, het heeft behoorlijk wat tijd gekost om dat voor mekaar te krijgen. Steeds meer mensen komen zich moeien met ons werk. Ze stellen zich voor als ‘hoge pief’ en willen vergaderen. Maar werken? Vergeet dat maar.”
“Enfin, ik ben blij dat we de ziekenzaal hebben. Dan kunnen de patiënten binnen liggen in plaats van in de drukkende hitte buiten. Bovendien begint de lucht er dreigend uit te zien. Je weet nooit of er straks of morgen een onweer losbreekt.”
Het team van professor Beaucourt werkt onverdroten voort. Gisteren werden acht amputaties uitgevoerd, breuken behandeld en een heleboel wonden gereinigd. “Ik moet mijn mensen intomen, want ook zij hebben het af en toe zwaar. Dat komt ook omdat we zo moeilijk aan drinken kunnen geraken. Af en toe heeft er eentje een appelflauwte. Dat is een veeg teken.”
Vandaag krijgt V-Med de hulp van Malteser International (een soort van Rode Kruis) en artsen van Médecins du monde. “Zij gaan ons helpen bij het opdelen in groepen van patiënten.”
BRON: Gazet Van Antwerpen