Eindelijk duidelijkheid voor fusieziekenhuizen over VIPA

21 mei besliste de Vlaamse regering om de VIPA-regels aan te passen. Vlaanderen wil in navolging van de federale overheid de subsidiëring van bouwende algemene en psychiatrische ziekenhuizen opkrikken. Zorgnet Vlaanderen juicht die beslissing toe.
Ziekenhuizen met (ver)bouwplannen maken zich al enige tijd ongerust over de VIPA-financiering (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden). De opeenvolgende Vlaamse ministers moedigden in het verleden sterk de fusies aan: voor nieuwbouwprojecten zouden ze met subsidies over de brug komen. Maar toen heel wat ziekenhuizen concreet van start wilden gaan, lieten de subsidies op zich wachten.

Vlaams minister Jo Vandeurzen kent de problematiek en beloofde er snel werk van te maken. En dat is hem nu ook gelukt: de Vlaamse ministerraad besliste vandaag om de Vlaamse subsidiëring van algemene en psychiatrische ziekenhuizen op te vijzelen. De subsidiëring zal nu op dezelfde hoogte komen met wat in 2007 op federaal niveau werd beslist, althans voor het aantal gesubsidieerde vierkante meters. Tot nu toe werden criteria gehanteerd uit 1978. Hopeloos verouderd, omdat ziekenhuizen vandaag niet meer te vergelijken zijn met die van 30 jaar geleden.

Zorgnet Vlaanderen zegt tevreden te zijn dat het besluit eindelijk werd aangepast. Hoogtijd om nu de concrete budgetten toe te kennen, meent de ziekenhuiskoepel. Minister Vandeurzen liet alvast weten tussen nu en het einde van de regeerperiode 1,7 miljard euro ter beschikking te krijgen. Er moet nu een planning worden opgemaakt voor de spreiding van de concrete plannen in de komende jaren. Die planning moet gefinaliseerd worden in het najaar.
25 mei 2010 10u20
zie ook rubriek