Vlaamse Regering verhoogt investeringen voor ziekenhuizen fors

De Vlaamse Regering heeft, na gunstig advies van de Raad van State, het zogenaamde VIPA-besluit voor de verzorgingsvoorzieningen definitief goedgekeurd. Het nieuwe besluit past de bouwtechnische en bouwfysische normen aan van algemene en psychiatrische ziekenhuizen en bepaalt de voorwaarden voor afwijkingen van de normen. “Het besluit laat toe dat we de infrastructuur van onze Vlaamse ziekenhuizen kwalitatief op peil houden en ze doeltreffend en betaalbaar houden,” zegt bevoegd minister Jo Vandeurzen, “Ziekenhuizen kunnen nu de opstart van hun bouwwerken concreet inplannen.”
De jongste decennia zijn de behoeften voor de infrastructuur van ziekenhuizen geëvolueerd. Van ziekenhuiskamers wordt een hoger comfort verwacht, ouders willen graag kunnen overnachten bij hun kind, … Er is ook het streven naar een zuinig energieverbruik en het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Nieuwe verplichtingen voor bv. isolatie hebben de bouwkosten van ziekenhuizen doen stijgen. Voormeld VIPA-besluit bepaalt de maximaal subsidieerbare oppervlakte per categorie van verzorgingsvoorziening en de maximaal subsidieerbare kostprijs. Zo bedraagt de maximaal subsidieerbare oppervlakte 98,5 m² per bed of plaats voor algemene ziekenhuizen met meer dan 250 bedden. Het besluit geeft ook aan hoe het maximale subsidiebedrag wordt berekend. Door de nieuwe regeling hebben ziekenhuizen voortaan meer armslag om tegemoet te komen aan nieuwe eisen op het stuk van comfort, energiegebruik, toegankelijkheid, veiligheid en hygiëne.

Bevestigd door Raad van State
De bevoegdheidsverdeling tussen de federale overheid en de deelstaten maakt dat de federale regering in Koninklijke en ministeriële besluiten de subsidieregels vooropstelt. Zo moet de Vlaamse Regering voor de subsidiëring van haar ziekenhuisinfrastructuur de maximale subsidiegrenzen van de federale overheid respecteren. “Zolang we voor het vaststellen van investeringssubsidies binnen de grenzen blijven die de federale overheid heeft bepaald, is er geen bevoegdheidsprobleem. De Raad van State heeft dit nu bevestigd,” zo zegt minister van welzijn, Volksgezondheid en gezin jo vandeurzen: “Met het nieuwe VIPA-besluit bereiken we een voor Vlaanderen realistischer regelgeving die voor de ziekenhuizen een correcte infrastructuursubsidiëring oplevert.”

Voor ruim anderhalf miljard euro
Alle ziekenhuizen die een bouwdossier hebben ingediend en de bouwwerken nog niet hebben gestart, zijn inmiddels verwittigd. Zij kunnen tot eind augustus hun dossier actualiseren. Op basis van deze gegevens volgt in het najaar een meerjarenoverzicht voor de toekenning van nieuwe principiële akkoorden ten belope van in totaal ruim 1,5 miljard euro. Ziekenhuizen kunnen voortaan de opstart van hun bouwwerken concreet inplannen.
20 jul 2010 13u46
meer over
zie ook rubriek