Vlaamse ziekenhuizen vallen federale NMR-programmatie aan

Zorgnet Vlaanderen roept de ziekenhuizen op om bij de Vlaamse overheid een erkenningsaanvraag in te dienen voor een NMR-toestel. De techniek moet toegankelijk worden voor alle patiënten, los van het ziekenhuis waar ze zijn opgenomen, vindt Zorgnet. Het blijft een merkwaardige démarche. Programmatiecriteria zijn een federale materie, het quotum NMR's is 'volzet' en minister van 'lopende zaken' Onkelinx heeft geen mandaat om dit te veranderen.
Ziekenhuizen zonder nmr of waar het bestaande toestel overbezet is, worden expliciet aangespoord om een aanvraag in te dienen bij de Vlaamse administratie. Om het de ziekenhuizen gemakkelijk te maken, ontwierp Zorgnet zelfs een gestandaardiseerd aanvraagformulier.

Momenteel geldt een stop. De federale programmatiecriteria regelen de aantallen en het quotum is bereikt. Door die beperking hoopt de overheid de medische consumptie en de kosten in de klauw te houden. En laat dat nu net geen argument zijn. Ons land heeft zeker geen nmr's teveel. Een internationale vergelijking van het federale Kenniscentrum voor de gezondheidszorg toont dat aan. Zelfs al plaatst men onmiddellijk 40 toestellen extra dan nog is onze capaciteit niet buitensporig hoog vergeleken met de rest van West-Europa. Volgens Zorgnet is Vlaams minister van gezondheid jo vandeurzen (CD&V) zich hiervan bewust.

Goede medische praktijkvoering vergt een moderne beeldvorming, argumenteren de Vlaamse ziekenhuizen. Voor een breed indicatieveld is een NMR onmisbaar om een correcte diagnose te stellen. Zorgnet verwijst ook naar een recente sensibiliseringscampagne van het riziv. Omdat er geen ioniserende straling vrijkomt, verkiest de ziekteverzekering NMR's boven ct-scan's.

Europa is tegen programmatiecriteria, zo luidt het verder. Een kwantitatieve beperking betekent een inbreuk op het vrij verkeer van goederen en diensten. Dat kan enkel als de wetgever aantoont dat de maatregel "noodzakelijk en evenredig is met een dwingende reden van algemeen belang." Dat is hier niet het geval. De volksgezondheid is net wél gebaat bij meer NMR-toestellen.

Beperken om de expertise te bundelen is evenmin een argument. Vaak vervangt de NMR immers een ct-scan en dikwijls gaat het over frequent voorkomende pathologieën. De waslijst indicaties waarbij NMR het voorkeursonderzoek is, wordt ook elke dag langer. Bovendien zijn er andere, minder belemmerende en meer doeltreffende maatregelen om eventuele medische overconsumptie de kop in te drukken. De nomenclatuur performanter bewaken bijvoorbeeld. Of onderzoeken per pathologie selectiever terugbetalen. Zorgnet vindt dat ziekenhuizen zelf moeten kunnen beslissen. Ze kunnen zelf een budget beheren en beslissen welke apparatuur prioritair is.
28 jan 2011 09u57
zie ook rubriek