Patiëntentransfers enkel in Franstalige ziekenhuizen onderzocht

Intramurale patiëntentransfers houden gezondheidsrisico's in. Hoe groot het risico is en wat men ertegen kan doen, werd in twaalf Franstalige ziekenhuizen onderzocht. Het daaruit voortvloeiende tienstappenplan wordt op termijn echter ook op de Nederlandstalige ziekenhuizen toegepast. Het stemt N-VA-senator en klinisch bioloog Louis Ide "bijzonder ongerust".
De arts stelde daarover een parlementaire vraag aan minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette onkelinx (PS). Het gaat meer bepaald over het TIM-project dat de intramurale transfers in kaart wil brengen omdat veel ziekenhuizen dit als een probleemdimensie beschouwen. Om de problematiek verder te onderzoeken sloot de FOD Volksgezondheid een contract af met drie academische gezondheidsscholen verbonden aan de KULeuven, de ULB en de ULg.

Dokter Ide: "Op korte termijn is het doel de procedure inzake intramurale transfer en risico's te inventariseren, te analyseren, te meten en te verbeteren. Op lange termijn zou hiermee een beheersmodel worden ontwikkeld en uitgetest voor patiëntentransfers om dit vervolgens te veralgemenen tot heel België." Maar de N-VA-senator is bijzonder ongerust omdat het enkel in Franstalige ziekenhuizen onderzocht wordt. Hij verwijst "naar de aanzienlijke verschillen in gezondheidsconsumptiepatroon in de verschillende landsdelen".

Minister onkelinx herinnerde in haar repliek aan de voorgeschiedenis. Een eerste patiëntveiligheidsanalyse van de Belgische ziekenhuizen in 2007 toonde aan dat "patiëntentransfers door zorgverleners een probleem kan vormen." Vele ziekenhuizen proberen daarom de transfers te verbeteren. Om dat te ondersteunen, ontwikkelden de drie hoger genoemde gezondheidsscholen een methodologie (TIM-project). Dat kost de overheid jaarlijks 50.000 euro per universiteit. Alle Franstalige ziekenhuizen werd gevraagd om aan het project deel te nemen en daarop antwoordden twaalf ziekenhuizen positief. "De zorgverleners, artsen en verpleegkundigen van deze twaalf ziekenhuizen hebben dus aan de interactieve opleiding kunnen deelnemen."

Momenteel werken de opleidingscentra een handleiding uit met aanbevelingen rond patiëntentransfers. Onkelinx: "Afhankelijk van de resultaten en gezien de lopende zaken is het aan de toekomstige minister van Volksgezondheid om het project eventueel naar de Vlaamse ziekenhuizen uit te breiden."
18 feb 2011 09u54
zie ook rubriek