Internationale Dag van de Nier op 10 maart in het Erasmus Ziekenhuis

Bescherm uw nieren, red uw hart! Dat is het thema van dit jaar, gekozen door de organisatoren van de Internationale Dag van de Nier, een internationale sensibiliseringsdag rond nierziekten en het verhoogde risico op cardiovasculaire ziekten. Het voornaamste doel van dit initiatief is het publiek informeren over de werking van dit vitale orgaan en ook over de schadelijke gevolgen van nierfalen op het cardiovasculaire systeem. In BelgiŽ lijden 250.000 tot 500.000 mensen aan een chronische nierziekte.
Dat zijn meestal hypertensiepatiŽnten en/of mensen die lijden aan cardiovasculaire ziekten. Een groot aantal daarvan lijdt aan diabetes van het type 2 en heeft insulinetherapie nodig.

Er bestaat een duidelijk verband tussen het risico op overlijden door een cardiovasculaire ziekte en het afnemen van de filtratie van de nieren of urineverlies met een teveel aan proteÔnen. Om uw nieren en uw hart gezond te houden, is het van levensbelang om de voornaamste cardiovasculaire risicofactoren zoals overgewicht, hypertensie, diabetes, een verhoogd LDL-cholesterolgehalte en nicotinevergiftiging op te sporen en te behandelen.
In het Erasmus ziekenhuis, een informatieparcours op 10 maart van 9.00 tot 17.00 uur
Voor het vijfde jaar op rij heeft het Erasmus ziekenhuis besloten om mee te werken aan die dag door een informatiesessie voor het grote publiek te organiseren in de hoofdgang van het ziekenhuis. Op basis van een interdisciplinaire samenwerking stellen de diensten van nefrologie, cardiologie, kinesitherapie en dieetkunde in de vorm van een parcours de werking van de nieren voor, de verschillende stadia van een chronische nierziekte, de manieren om de ziekte te stabiliseren... en ook om het cardiovasculaire systeem te beschermen. Dokters, verplegers, diŽtisten en kinesitherapeuten worden ingezet om mensen informatie te geven, de bloeddruk te meten, tips te geven voor een goed dieet, tips om te stoppen met roken en uitleg te geven over dialyseomstandigheden, nierfalen...

Het informatieparcours is toegankelijk in de ontvangsthal van het Erasmus Ziekenhuis op donderdag 10 maart 2011 van 9.00 tot 17.00 uur.
10 mrt 2011 10u00
zie ook rubriek