Nieuw Chirurgisch Dagcentrum UZ Gent: groter, efficiënter én patiëntvriendelijker

Dagchirurgie groeit vandaag dubbel zo snel als conventionele chirurgie. Om die groei op te vangen opent het UZ Gent op zaterdag 19 maart officieel de deuren van een gloednieuw Chirurgisch Dagcentrum (CDC), in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. Het UZ Gent wint met het CDC aan capaciteit én efficiëntie en toont hoe zorg er in de toekomst zal uitzien, met de focus op een betere omkadering van de patiënt.
De term dagcentrum is bewust gekozen, want de ziekenhuissfeer is in het Chirurgisch Dagcentrum ver zoek. Een dagopname in het CDC vertrekt vanuit het standpunt van de patiënt. Die krijgt een traject aangeboden dat zoveel mogelijk comfort wil bieden. Foto’s van berkenbomen sieren de wanden; strakke, koele ruimtes maakten plaats voor een rustgevend niet-klinisch interieur. De ruime wachtkamer met grote ramen biedt een schitterend uitzicht over de stad. Voor kinderen is er een speelhoek met flatscreen, dvd-speler en geluidsdemping, en een ganzenbordspel bereidt hen vooraf voor op de ingreep.

Comfort is troef
De meeste patiënten van het Chirurgisch Dagcentrum komen voor een kleine ingreep en wandelen in badmantel en op slippers zelf het OK in, een bed komt er niet meer aan te pas. Na de ingreep kunnen ze bekomen in een relaxruimte of eenpersoonskamer met douche en toilet. Jef Peeters, afgevaardigd bestuurder: “Met dit chirurgisch dagcentrum tonen we hoe de zorg van de toekomst eruitziet: topreferent, maar met een betere omkadering van de patiënt. Wie hier over de vloer komt is meestal niet ziek in de strikte zin van het woord. We beschouwen hen dan ook als gasten. Gasten die voor een kleine ingreep komen en zo snel mogelijk terug naar huis willen.”

Groter en efficiënter
Patiënten kúnnen ook snel huiswaarts, want het nieuwe Chirurgisch Dagcentrum werkt een pak efficiënter. Dr. Marc Coppens, afdelingshoofd Chirurgisch Dagcentrum: “Logistieke stromen, anesthesie en ingreep sluiten snel op elkaar aan. De diagnostiek gebeurt vooraf, en dankzij kortwerkende producten als anesthesie, minimaal invasieve chirurgie en een optimale pijnbestrijding kunnen de patiënten na enkele uren al terug huiswaarts. Kom je om acht uur binnen, dan ben je om twee uur terug de deur uit. Door de verbetering van de efficiëntie hebben we de capaciteit van het chirurgisch dagcentrum fors kunnen uitbreiden met maar een beperkte toename van de oppervlakte: het aantal plaatsen steeg van 36 naar 52, en we gebruiken veel posities tot twee keer per dag.”

Met twee geavanceerde operatiezalen, een nieuwe uitgebreide PACU of ontwaakruimte en een hypermoderne centrale sterilisatie is het Chirurgisch Dagcentrum klaar voor de toekomst, waarin dankzij de verfijning van chirurgische technieken het aantal dagopnames verder zal stijgen. “Jaarlijks zullen hier zo’n 10.000 patiënten over de vloer komen, waaronder 2000 kinderen”, aldus dr. Coppens. “Zelfs als het aantal patiënten verdrievoudigt, zullen we nog efficiënt en comfortabel kunnen werken.
17 mrt 2011 09u18
Bron: UGent.be
zie ook rubriek