Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius genomineerd voor MVO-Award 2011

Algemeen ziekenhuis Sint-Blasius is één van de drie genomineerden voor de MVO Award 2011, naast Beltrami (België) en Van Houtum (Nederland). Op 31 maart reikt minister Freya Van Den Bossche de eerste MVO-Award (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) uit op het MVO-event ‘Duurzaam = gewoon doen!’ in Kortrijk Xpo. De nominatie in deze prestigieuze Nederlands-Vlaamse onderscheiding betekent voor az Sint-Blasius een belangrijk erkenning voor het ingeslagen traject.
az Sint-Blasius (Dendermonde-Zele) is een algemeen ziekenhuis met 440 bedden; het kenmerkt zich door zijn excellentie in minimaal-invasieve technieken bij onderzoek en behandeling.

In 2009 besliste az Sint-Blasius de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen te integreren in het beleid. Het ziekenhuis koos expliciet voor duurzaam ondernemerschap: medisch verantwoorde zorgverlening met gelijktijdig voordeel voor mens, milieu en economie.
Sindsdien kwam de ontwikkeling en uitrol van een duurzaam beleid in een stroomversnelling.

“Dit MVO-beleid hoort thuis in onze strategie. Het is onze maatschappelijke opdracht om zorg te dragen voor het welzijn en de gezondheid van mensen in de brede zin van het woord en een bijdrage te leveren aan een duurzame, gezonde omgeving. als ziekenhuis zijn we hierin absoluut een voortrekker: uitmuntende zorg en een ethisch verantwoord en duurzaam beleid.” (Hugo Casteleyn, gedelegeerd bestuurder).

De MVO-Award 2011 wordt toegekend aan een organisatie die in de periode 2010-2011 een duurzaam en innovatief project heeft uitgewerkt en tegelijk een geïntegreerd duurzaamheidsbeleid kan aantonen, gebaseerd op vijf thema’s: duurzaam personeelsbeleid, duurzaam aankopen, duurzame innovatie, transparantie (duurzaamheidsverslaggeving, audit, goed bestuur,… ), energiebesparing/CO2-reductie.
  • az Sint-Blasius investeert in duurzame zorginnovatie en in een excellente kwaliteit van zorg door een zorgaanbod samen te stellen dat tegelijkertijd rekening houdt met zowel de maatschappelijke nood als de mogelijkheden van het ziekenhuis om het betrokken domein klinisch performant te kunnen aanbieden, zonder bij te dragen tot een lokaal of regionaal overaanbod;
  • Om goed zorg te kunnen dragen voor haar patiënten, draagt het ziekenhuis via een duurzaam personeelsbeleid even goed zorg voor haar medewerkers, hun talenten en hun welzijn;
  • az Sint-Blasius beheert haar middelen op een duurzame manier en streeft naar een financieel en kwalitatief verantwoorde activiteit. Door het invoeren van een duurzaamheidschecklist wil het ziekenhuis ook werk maken van een duurzaam aankoopbeleid;
  • Het ziekenhuis voert al jaren een actief milieuvriendelijk beleid met het accent op energiebesparende maatregelen en zet zich sedert 2010 in voor het behalen van het VOKA Milieucharter;
  • Om haar maatschappelijk doel te vrijwaren en te versterken, wil het ziekenhuis haar stakeholders betrekken en zich ten opzichte van haar stakeholders op een transparante wijze verantwoorden over haar bedrijfsvoering d.m.v. een duurzaamheidsverslaggeving.

“We staan aan het begin van een ingeslagen pad en hebben hoge ambities voor onszelf. We willen de lat voor duurzaam ondernemen steeds hoger willen leggen. Hierbij zijn onze medewerkers, klanten, leveranciers, zorgpartners en andere belanghebbenden essentiële partners.” (Karen Pieters, algemeen directeur)
18 mrt 2011 09u52
zie ook rubriek