Ziekenhuizen scoren op vlak van informatie nog altijd ondermaats

Ziekenhuizen geven vaak onvoldoende informatie over de kosten van de zorgverlening. Dat zegt Test-Aankoop na een onderzoek in 163 Belgische ziekenhuizen. Hoewel het bij wet verplicht is om de patiënt te informeren over eventuele kamer- en ereloonsupplementen en hem te wijzen op de financiële gevolgen van zijn keuzes, is volgens Test-Aankoop maar 18% van de ziekenhuizen in de steekproef met alle zaken in orde. Bovendien is het de gebruikersorganisatie een doorn in het oog dat er nog altijd ziekenhuizen zijn die artsen toelaten om een meerkost aan te rekenen aan patiënten op twee- of meerpersoonskamers.
Het ziekenhuis moet bij een geplande opname drie documenten ter beschikking stellen die de patiënt een volledig financieel overzicht bieden. Naast de opnameverklaring, waarop de patiënt zijn keuzes moet kenbaar maken, gaat het om een toelichting en een prijslijst met de meest gevraagde medische goederen en diensten in dat ziekenhuis. "Transparantie is nodig om patiënten een actieve rol te laten opnemen op het vlak van hun gezondheid", meent Test-Aankoop. "Maar slechts 37% van de ziekenhuizen is volledig in orde met het ter beschikking stellen van de documenten. Veertig procent scoorde redelijk, maar in één op de vijf ziekenhuizen ontvangt de patiënt geen of onvolledige informatie over de uiteindelijke kostprijs. De Henegouwse ziekenhuizen scoren met 80% gebrekkige informatieverlening het slechtst. In Brussel krijgen patiënten in de helft van de onderzochte ziekenhuizen alle documenten ter beschikking, in Antwerpen is dit slechts 33%.

Ook een lijst bekomen met het statuut van de ziekenhuisartsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen levert problemen op. Nochtans kunnen de erelonen van niet-geconventioneerde artsen een grote invloed hebben op de eindfactuur, meent Test-Aankoop. Amper 36% van de ziekenhuizen geeft die lijst mee of laat ze inkijken. Zeven procent heeft zo'n lijst niet, hoewel deze ziekenhuizen wel supplementen aanrekenen.

Op het vlak van mondelinge toelichting scoren de ziekenhuizen een stuk beter. In 73% van de ziekenhuizen is de uitleg over de meerkost volgens kamertype of arts en andere aspecten in orde, aldus de consumentenorganisatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 25 onderzochte ziekenhuizen toestaan dat artsen ereloonsupplementen aanrekenden op twee- of meerpersoonskamers, terwijl dit in de meeste ziekenhuizen enkel nog wordt toegepast bij eenpersoonskamers. Gezegd moet dat de regel die deze praktijk verbiedt in oktober vorig jaar door de Raad van State werd geschrapt, tot ergernis van de gebruikersorganisatie.
01 apr 2011 11u41
zie ook rubriek