De gepeperde rekening van osteoporose

Broze botten breken snel. En bijna altijd vergt de behandeling van een heupfractuur bij ouderen een chirurgische interventie. Gemiddeld bedraagt de kostprijs 10.500 euro per patiënt. Globaal komt dit neer op 156 miljoen per jaar voor de ziekteverzekering. Toch betaalt de patiënt nog 1/8ste van de rekening uit eigen zak. Het fractuurrisico bij ouderen is hetzelfde ongeacht of ze thuis dan wel in een rushuis verblijven. Een bericht in het medische weekblad de Specialisten.
Dat alles blijkt uit een rits studies over osteoporose -de belangrijkste reden van heupfracturen bij ouderen- uitgevoerd door gezondheidseconomen van de Universiteit van Luik. De resultaten staan in de Specialisten die morgen verschijnt.

1. De experts analyseerden 13.950 ziekenhuisopnames voor heupfractuur in 2007. Voor driekwart van de gevallen gaat het over vrouwen van hoge leeftijd (81,5 jaar). In 94% van de gevallen was er een chirurgische interventie nodig. De gemiddelde kostprijs per ingreep bedroeg 10.500 euro, 64% voor het ziekenhuisverblijf en 24% voor de artsenhonoraria. Het gemiddelde ziekenhuisverblijf bedroeg niet minder dan 24 dagen. De behandeling van mannen is duurder dan van vrouwen (10.828 euro versus 10.389 euro) en de kosten stijgen met de leeftijd. Omgerekend kosten heupfracturen het riziv jaarlijks 156 miljoen euro, dixit de Specialisten.

2. Voor het jaar 2009 ging men de financiële gegevens na van bijna 200 chirurgische ingrepen voor heupfractuur -hoofdzakelijk bij vrouwen van gemiddeld ouder dan 80 jaar. De kostprijs per ingreep bedroeg 7.724 euro. Het persoonlijke aandeel van de patiënten hierin bedroeg nog 990 euro, 1/8 van de rekening.

3. De gezondheideconomen vergeleken de gegevens van patiënten in rusthuizen (80 jaar) in negen Europese landen met een controlegroep thuiswonende vrouwen. Na drie jaar is er geen significant verschil in termen van fractuur tussen rusthuisbewoners en ouderen in de thuissituatie. De verblijfplaats blijkt dus geen risicofactor voor osteoporotische fracturen.

4. Gezien de hoge prijs van fracturen bepleiten de Luikse experts meer en betere preventie. Nu al betaalt de ziekteverzekering osteoporosegeneesmiddelen terug. Een studie bij duizend patiënten van gemiddeld 62 jaar toont aan dat door de huidige riziv-criteria slechts 56% van de vrouwen met een hoog risico in aanmerking komt voor terugbetaling. 44% van de vrouwen met een hoog risico blijft dus in de kou staan en krijgt de medicijnen niet terugbetaald. Dat is natuurlijk niet correct en dus dringt een actualisering van de criteria zich op, schrijft de Specialisten. Omdat het tot besparingen leidt maar vooral ook omdat het gewoon betere geneeskunde is.
18 apr 2011 15u29
zie ook rubriek