Nieuw revolutionair bestralingstoestel bij de universitaire radiologie Antwerpen

Op 13 mei opent de Universitaire Radiotherapie Antwerpen (URA), een samenwerking tussen het UZA en ZNA, een nieuw gebouw dat vier nieuwe radiotherapiebunkers huisvest. In één ervan werd de TomoHD geïnstalleerd, een uniek bestralingstoestel dat nog meer gezonde weefsels kan sparen. Het is wereldwijd het eerste toestel van dit type dat in gebruik wordt gesteld.
Het uza bouwde deze nieuwe faciliteiten met het oog op de toekomst. De laatste jaren steeg het aantal kankerpatiënten dat met radiotherapie wordt behandeld immers beduidend. In België spreken we over zo’n 33.500 patiënten per jaar. Het aantal sessies in het URA steeg in 2010 met 6% ten opzichte van het jaar ervoor.

Met de installatie van de nieuwe TomoHD, ontwikkeld door het AmerikaanseTomoTherapy Inc, wordt een extra groei verwacht. Het is eerste toestel van dit type dat in gebruik wordt gesteld. De TomoHD is uniek omdat men er uiterst nauwkeurige bestralingen mee kan uitvoeren, met een betere positionering en een betere dosering, zodat gezonde weefsels gespaard kunnen blijven en de genezingskans wordt verhoogd. Ook moeilijk bereikbare tumoren zoals deze in hoofd –of halsgebieden kunnen ermee bestraald worden. Dit was vroeger onmogelijk.
04 mei 2011 09u38
Bron: UZA
zie ook rubriek