Ziekenhuisfactuur: een geïnformeerde patiënt is er twee waard!

Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om patiënten te informeren over hun ziekenhuisfactuur. Toch wringt daar vaak het schoentje. Om onaangename verrassingen te vermijden, brengen de Onafhankelijke Ziekenfondsen daarom een nieuwe versie van hun ziekenhuisgids uit!
‘In welke gevallen moet ik een kamersupplement betalen?’, Welke artsen mogen ereloonsupplementen aanrekenen?’, Moet ik een voorschot betalen?, ‘Moet ik een ziekenhuisfactuur van drie jaar terug nog betalen?’, …: het zijn slechts enkele vragen die gepaard gaan met een ziekenhuisopname.

Om door de bomen het bos te blijven zien, brengen de Onafhankelijke ziekenfondsen daarom ‘Een opname in het ziekenhuis: de gids!’ uit. Deze vernieuwde gids biedt een uitstekende leidraad voor mensen die hun ziekenhuisopname tot in de puntjes willen voorbereiden. Van de kamerkeuze over het voorschot tot het ontslag uit het ziekenhuis: de voornaamste fases van een ziekenhuisopname worden helder en toegankelijk uit de doeken gedaan.

Vooral de financiële aspecten van een ziekenhuisopname staan centraal in deze gids. Het uiteindelijke kostenplaatje van een ziekenhuisopname valt uiteraard moeilijk te voorspellen, maar het is wel mogelijk om rekening houden met verschillende factoren die de patiëntenfactuur kunnen beïnvloeden. Op dat vlak komt deze gids tegemoet aan de wensen en verwachtingen van personen die op de hoogte willen zijn van de mogelijke kosten. Want een geïnformeerde patiënt is er twee waard!

download de Ziekenhuisgids
05 mei 2011 14u16
zie ook rubriek