Kinderurologie UZ Gent Europees geaccrediteerd als eerste Belgische opleidingscentrum

De afdeling Kinderurologie van het UZ Gent is eind april als eerste opleidingscentrum in België officieel erkend door de Joint Committee of Paediatric Urology (JCPU). Daarmee voegt de afdeling zich bij de dertien andere centra die Europees zijn geaccrediteerd. Door de opleiding van kinderurologen te standaardiseren wil de JCPU kinderen met urologische en genitale aandoeningen kwalitatief hoogstaande zorg bieden.
De JCPU maakt deel uit van de European Academy of Paediatric Urology waartoe ook prof. dr. Piet Hoebeke, diensthoofd urologie van het UZ Gent, behoort. "Wie lid wil worden van de European Academy of Paediatric Urology en dus een Europese erkenning als kinderuroloog nastreeft, moet opgeleid zijn in een door de JCPU erkend centrum. Die centra leiden urologen of kinderchirurgen in twee jaar tijd op tot kinderuroloog in een zogenaamd fellowship. Dergelijke superspecialisaties zijn in opmars. Om zo’n fellowship te mogen organiseren moet je voldoen aan een aantal criteria. Dat betekent in grote lijnen voldoende complexe chirurgie kunnen aanbieden, over de vereiste klinische en academische faciliteiten beschikken en de JCPU moet je opleidingsprogramma goedkeuren."

Leidend expertisecentrum
Kinderurologie werkt in het UZ Gent vanuit de moederdiscipline Urologie. De afdeling is het grootste kinderurologiecentrum van het land en behandelt patiënten uit heel België en ver daarbuiten. In 2009 waren dat er 5800 en voerde Kinderurologie meer dan 700 ingrepen uit. Dat gaat van kleine ingrepen tot complexe reconstructieve chirurgie. Prof. Hoebeke: "Kinderurologie maakt een derde van alle urologische activiteit uit. als afzonderlijke eenheid bestaan we sinds 1993. We zijn begonnen met incontinentie bij kinderen te behandelen, vandaag nog steeds één van onze speerpunten. Al snel volgden alle andere kinderurologische aandoeningen, waaronder de aangeboren afwijkingen van de geslachtsorganen, die 20% uitmaken van alle aangeboren afwijkingen. De techniek van falloplastie (de constructie van een penis) hebben we ontwikkeld bij transseksuele patiënten en zijn we gaan toepassen op jongens die geboren worden zonder penis. Wereldwijd zijn we daarin de enige."

Vakoverschrijdende aanpak
Die vakoverschrijdende aanpak is allesbepalend geweest voor het succes van de afdeling. Prof. Hoebeke: "Begin de jaren 1990 stonden in het UZ Gent ook Kindernefrologie en Kinderendocrinologie in de startblokken. Van bij het begin hebben we de expertise gebundeld en gezamenlijke consultaties ingelast. De nauwe samenwerking met Kindernefrologie resulteerde in het Kinderuronefrologisch Centrum. Met Kinderendocrinologie hebben we een ander speerpunt ontwikkeld: aandoeningen van de seksuele ontwikkeling, waarvoor we ook samenwerken met het Centrum voor seksuologie en Genderproblematiek. En ook met Kinderneurologie steken we de koppen bij elkaar in de spinabifidakliniek en organiseren we vakoverschrijdende consultaties."

JCPU
De Joint Committee of Paediatric Urology is begin 2002 opgericht door de afdelingen Urologie en Kinderchirurgie van de European Union of Medical Specialists (UEMS). De JCPU wil in de EU-lidstaten en andere Europese landen de hoogste kwaliteit van kinderurologische zorg garanderen door de opleidingen kinderurologie naar een hoger niveau te tillen. Het multidisciplinaire comité wordt in zijn werk bijgestaan door de European Society for Paediatric Urology, een non-profitorganisatie die kinderurologie promoot, ijvert voor kwalitatieve zorg en opleidingen, en kennisoverdracht onder kinderurologen stimuleert.
05 mei 2011 11u47
Bron: UZ Gent
zie ook rubriek