Belgische ziekenhuizen realiseerden 3000 klinische studies in vijf jaar

Ons land speelt wereldwijd een grote rol in het uitvoeren van klinische studies die moeten leiden tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Dit is echter niet algemeen geweten. Daar wil BeCRO, de Belgische verenging van Contact Research Organisaties, op de Internationale Dag van de Klinische Studie morgen verandering in brengen.
België kan fier zijn op zijn rol in klinische studies. Ons land wordt inderdaad beschouwd als één van de beste in de wereld. Maar 95% van de bevolking heeft daar geen weet van. Vrijdag 20 mei - Internationale Dag van de Klinische Studie - is het uitgelezen moment om deze studies onder de aandacht te brengen van het grote publiek, vindt BeCRO, de Belgische vereniging van Contract Research Organisaties, en verspreidt die dag daarom in samenwerking met de universitaire ziekenhuizen een informatiebrochure over het proces van een klinische studie, hoe er aan deel te nemen en de rechten van de patiënt.

In 2010 werden er in het uza 340 klinische studies uitgevoerd. Morgen krijgen alle patiënten die zich inschrijven, op raadpleging komen of worden opgenomen de brochure aangereikt. Ook daarna wil het ziekenhuis de boodschap blijven uitdragen omdat heel wat klinische studies worden uitgevoerd die van vitaal belang zijn voor de ontwikkeling van nieuwe medische toepassingen en behandelingen.
20 mei 2011 09u52
zie ook rubriek