Onderzoek: 40% minder ziekenhuis?infecties dankzij antibacter?ieel koper

Uit de eerste resultaten van een uitgebreid multi-site klinisch onderzoek in de V.S. blijkt dat het gebruik van antibacteriële koperen aanraakvlakken in de intensive-care afdeling leidt tot een daling van 40,4 % van de ziekenhuisinfecties. De resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt op 1 juli 2011 tijdens de “ICPIC-conferentie”, de eerste internationale conferentie over preventie en infectiebeheersing georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie in het Zwitserse Genève.
Het onderzoek, dat gefinancierd werd door het Amerikaanse ministerie van Defensie, was bedoeld om de doeltreffendheid na te gaan van antibacterieel koper bij de vermindering van ziektekiemen in ziekenhuiskamers en te analyseren of een dergelijke vermindering zou leiden tot een lagere infectiegraad.

Wetenschappers van de drie ziekenhuizen die deelnamen aan het onderzoek (het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York, de Medical University of South Carolina (MUSC) en het Ralph H. Johnson VA Medical Center, beide uit Charleston, South Carolina) vervingen hiertoe vaak aangeraakte voorwerpen zoals bedranden, bedtafels, infuushouders en oproeptoetsen voor het verplegend personeel, door versies in antibacterieel koper.

In kamers met koperen oppervlakken daalde het aantal ziektekiemen op deze oppervlakken met 97%, net zo veel als bij een eindschoonmaak wanneer de patiënt de kamer heeft verlaten.

Dr. Michael Schmidt, professor microbiologie en immunologie en vicevoorzitter van deze afdeling in het MUSC, maakte de resultaten bekend tijdens ICPIC: "Bacteriën op oppervlakken in de kamers van intensive-care afdeling zijn verantwoordelijk voor naar schatting 35 tot 80% van alle infecties bij de patiënt, wat aantoont hoe belangrijk het is om ziekenhuizen kraaknet te houden. De koperen voorwerpen gebruikt in het klinisch onderzoek vormden een aanvulling op het schoonmaakproces, verlaagden het microbeniveau en zorgden voor een statistisch significante daling van het aantal infecties bij patiënten behandeld in deze kamers."

In instellingen voor gezondheidszorg overal ter wereld doen zich jaarlijks zeven miljoen infecties voor.ii Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kosten deze infecties ons wereldwijd meer dan 80 miljard dollar.iii

Onafhankelijke laboratoriumtests wijzen uit dat producten in antibacterieel koper die regelmatig worden schoongemaakt meer dan 99,9% van alle micro-organismen doden. Dit omvat bovendien dodelijke, antibioticaresistente bacteriën als mrsa, VRE en andere bacteriën die dodelijke infecties kunnen veroorzaken, zoals Clostridium difficile. Antibacterieel koper bleek ook doeltreffend tegen virussen zoals Influenza A en ziekteverwekkende schimmels. Antibacterieel koper is het enige type massief materiaal dat bij het Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency) geregistreerd staat dat in staat is ziekteverwekkende organismen te doden.
05 jul 2011 10u48
zie ook rubriek