Misdrijven in ziekenhuizen nemen toe

Vorig jaar heeft de politie bijna 4.500 processen-verbaal opgesteld na een misdrijf in een ziekenhuis. Dat is een stijging van 7 procent in een jaar tijd, berekenden De Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.
Vooral het aantal ziekenhuisdiefstallen is fors gestegen, in één klap met 10 procent. "In een ziekenhuis is het dan ook altijd opendeurdag", zegt Luc Beaucourt, spoedarts in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Je kunt er geen bewaakt fort van maken."

Een recordaantal ziekenhuizen werkt nochtans met stewards, bewakingsagenten die de veiligheid moeten garanderen. "Al 115 van de 200 ziekenhuizen in ons land hebben er op dit moment één of meerdere in dienst", aldus Jan Eyckmans, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. "Maar we beseffen dat we met zulke ingrepen de criminaliteit niet helemaal wegkrijgen."

Volksgezondheid wil in oktober uitpakken met een nieuw communicatiesysteem, een soort van Skype, om vooral de agressie op spoeddiensten aan te pakken. "Vaak loopt het mis omdat een patiënt die een vreemde taal spreekt, de dokter niet verstaat", meent Eyckmans. "Dit systeem zou dat probleem al kunnen indijken."
15 jul 2011 10u50