Prinses Elisabeth opent nieuw kinderziekenhuis

Vandaag, 7 september, opent Prinses Elisabeth (10), de oudste dochter van Prins Filip en Prinses Mathilde, samen met haar ouders officieel het nieuwe kinderziekenhuis van het UZ Gent dat haar naam draagt. Na een korte academische plechtigheid zal Prinses Elisabeth een gedenkplaat onthullen, die na de opening op de gelijkvloerse verdieping van het kinderziekenhuis, bij de ingang, zijn definitieve plaats krijgt. De Prinses brengt samen met haar ouders ook een privébezoek aan drie gehospitaliseerde patiëntjes en hun ouders.
De opening wordt onder meer bijgewoond door André Denys, gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen, Daniël Termont, burgemeester van de Stad Gent, prof. dr. Paul Van Cauwenberge, rector van de UGent en voorzitter van de Raad van Bestuur van het UZ Gent, prof. dr. Eric Mortier, afgevaardigd bestuurder van het UZ Gent, prof. dr. Dirk Matthys, diensthoofd van het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth, Vlaams minister Pascal Smet, voogdijminister van het UZ Gent en de UGent en Freya Vandenbossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie.

Nieuwbouw
Het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth is een van de grote bouwprojecten op de campus van het UZ Gent, die sinds 2009 ingrijpend verbouwd wordt. De investering voor dit ambitieuze project bedroeg 35 miljoen euro, gefinancierd door de Vlaamse overheid. Het resultaat is een efficiënt ingedeeld en ingericht gebouw, waarin alles ingezet wordt op de optimale zorg aan patiëntjes van 0 tot en met 15 jaar.

De nieuwbouw is een bijkomende vleugel van ca. 15 000 m² aan het bestaande Kliniekgebouw 12 (K12), het grootste gebouw op de UZ-campus. Diverse complexe en uiterst gespecialiseerde ziekenhuisfuncties worden er verzoend, elk met hun eigen hoogmedisch-technologische eisen. Bovendien is de vleugel met zijn creatieve, speelse en ecologisch verantwoorde vormgeving een bijzonder opvallend en eigenzinnig bouwwerk. Het omliggende landschap wordt geïntegreerd in het gebouw, onder meer door het groendak, de (toekomstige) beplanting tegen de betonnen wanden en de glooiende grasperken. Op die manier wil het ontwerp- en bouwteam de kwaliteit van de verblijfsomgeving versterken. Het project is een gezamenlijke realisatie van Architectenvennootschap AR-TE, de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs, STABO ingenieurs en algemeen aannemer STRABAG Belgium.

lees verder
07 sep 2011 19u06
Bron: UZ Gent