Wereldborstvoedingsweek: bezoek de UZA infostand

Als ‘Baby Friendy Hospital’ vindt het UZA borstvoedingsbeleid en kwaliteitszorg voor moeder en kind erg belangrijk. Meer dan 75% van de moeders geeft er uitsluitend borstvoeding bij het verlaten van de kraamafdeling. Bovendien wordt ook op de dienst neonatologie borstvoeding actief aangemoedigd, omdat het heel wat voordelen biedt aan het te vroeg geboren kind. In de wereldborstvoedingsweek (1 tot 7 oktober) wil het UZA meer uitleg geven over borstvoeding aan toekomstige moeders. Van maandag 3 oktober tot vrijdag  7 oktober kan je er met je vragen terecht aan de borstvoedingsinfostand naast de centrale balie in de inkomhal van het ziekenhuis.

Borstvoeding: bescherming voor de darmen
Borstvoeding is voor een baby van grote waarde. Het bevat een cocktail van voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en antistoffen. De eerste melk, het colostrum, bevat heel wat beschermende stoffen en heeft een licht laxerend affect, waardoor het een positief effect heeft op de ontwikkeling van de darmen. Dit is, zeker bij te vroeg geboren kinderen, van groot belang. In het UZA worden zelfs de kleinste druppels moedermelk opgevangen om door te geven aan het te vroeg geboren kind, via de maagsonde of via het mondje (als dat mogelijk is). De kans op ziektes van de darmen wordt daardoor aanzienlijk verkleint.

Langer borstvoeding geven verlaagt kans op allergieën
Hoe langer het kind uitsluitend borstvoeding krijgt, hoe kleiner de kans wordt dat het kind later allergieën, astma of exceem ontwikkeld. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat het aangewezen is om minimaal 3 maanden moedermelk te geven. Marijke Van Hoeck, vroedvrouw en lactatiedeskundige in het UZA: “We raden iedereen aan om zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Je geeft op die manier immers een heleboel antistoffen door naar je kind en wapent het zo tegen latere ziektes.’ Maar er zijn nog meer voordelen: borstvoedingkindjes hebben bijvoorbeeld later minder kans op overgewicht. 

3 op 4 moeders geeft borstvoeding bij het verlaten van het UZA
Bijna 80% van de 900 moeders die jaarlijks in het UZA bevallen, geeft uitsluitend borstvoeding bij het verlaten van de kraamafdeling van het UZA. Gemiddeld is dat in België 65%. Maar ook de zorg ten aanzien van kunstmatige zuigelingenvoeding is in het UZA goed geregeld. Niet iedereen kan of wil immers borstvoeding geven.

Goede informatie over borstvoeding biedt de beste start
De start van de borstvoeding verloopt gemakkelijker als moeders goed geďnformeerd hun eigen keuzes omtrent borstvoeding kunnen maken. Het thema ven de Wereldborstvoedingweek is dit jaar dan ook ‘Vragen over borstvoeding?’. Men hoopt hiermee de drempel te verlagen om gespecialiseerde organisaties en deskundigen te contacteren inzake borstvoeding. Moeders in spe moeten nu immers nog te veel zelf op zoek gaan naar het wat en waarom als het over natuurlijke babyvoeding gaat. De Borstvoeding vzw organiseert dan ook bijeenkomsten met ervaringsmoeders en borstvoedingsconsulentes, via babycafé’s, maar ook bijvoorbeeld via facebook (www.facebook.com/borstvoeding) of twitter (www.twitter.com/borstvoedingvzw).

De contactgegevens van alle instanties rond borstvoeding zijn vanaf nu ook beschikbaar op www.borstvoedingnatuurlijk.be

_________________________________________________________________
Voor meer informatie kunt u terecht bij
• Marijke Van Hoeck, vroedvrouw materniteit, tel. 03 821 59 50, marijke.van.hoeck@uza.be
• Ann Segers, communicatieverantwoordelijke, tel. 03 821 34 40 of 0472 93 00 30 ann.segers@uza.be

04 okt 2011 14u14
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek