Ontbijt met veel eiwit voorkomt trek

Vrouwen die de ochtend beginnen met een eiwitrijk ontbijt, voelen zich voller en eten bij de lunch minder. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Missouri.
Voor het onderzoek kregen vrouwelijke proefpersonen van 18 tot 55 jaar verschillende ontbijtjes geserveerd: alleen water, een ontbijt dat 30-39 gram eiwit bevatte of een ontbijt met weinig eiwitten.
Het eiwitrijke en het eiwitarme ontbijt bevatten allebei circa driehonderd kilocalorieën en ongeveer dezelfde hoeveelheid vet en vezels.

's Middags kregen de proefpersonen allemaal dezelfde lunch bestaande uit tortellini met saus, waarvan ze zo veel mochten eten als ze wilden.

Voor het ontbijt en om het half uur tussen het ontbijt en de lunch vulden ze vragenlijsten in over hoeveel trek ze hadden en hoe verzadigd ze zich voelden.

Trek
De vrouwen die het eiwitrijke ontbijt hadden genuttigd, bleken de hele ochtend minder trek en zin in eten te hebben en zich voller te voelen. Bovendien aten ze tijdens de lunch minder calorieën dan de proefpersonen die het eiwitrijke ontbijt aten of helemaal niet ontbeten.
De onderzoekers concluderen dat een eiwitrijk ontbijt voorkomt dat je snel weer trek krijgt, waarmee je voorkomt dat je later op de dag te veel eet. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van The Obesity Society in Atlanta.
18 nov 2013 10u26
Bron: Nu.nl
meer over
zie ook rubriek