'Progesteron voorkomt vroeggeboorte bij tweelingen niet'

AMSTERDAM - Het toedienen van progesteron verkleint de kans op een vroeggeboorte bij tweelingzwangerschappen niet. Dat toont een nieuwe Franse studie aan. Een team onderzoekers suggereert dat 17P, een vorm van progesteron, niet effectief is in het voorkomen van een vroeggeboorte bij vrouwen die zwanger zij van een tweeling. Mogelijk kan het toedienen van 17P zelfs schadelijk zijn.
Dit in tegenstelling tot eenlingzwangerschappen. Uit eerdere studies is al gebleken dat toediening van het hormoon progesteron bij eenlingzwangerschappen waarbij de zwangere vrouw een voorgeschiedenis had van vroeggeboorte, ongeveer een derde van alle vroeggeboortes kan voorkomen.

Ziekenhuizen
De studie, die van juni 2006 tot en met januari 2010 plaatsvond, omvatte 165 vrouwen boven de achttien jaar uit tien verschillende universitaire ziekenhuizen.

ôWij ontdekten dat 17P niet effectief is bij tweelingzwangerschappen en vrouwen met een korte baarmoederhals (gedefinieerd als minder dan 25 mm tussen de 24 en 32 weken)ö, zegt onderzoeker Philippe Deruelle van het H˘pital Jeanne de Flandre in Lille.

Volgens Edward McCabe, medisch directeur van de Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie March of Dimes is dit onderzoeksresultaat waardevol, omdat het wijst op de noodzaak om vroeggeboortes bij tweelingzwangerschappen beter te begrijpen.

'Het risico op een vroeggeboorte bij tweelingen is zeer hoog. In feite wordt 60 procent van de tweelingen te vroeg geboren. We kunnen niet aannemen dat wat werkt voor eenlingzwangerschappen ook zal werken voor meervoudige zwangerschappen', zegt McCabe.
11 feb 2013 16u31
Bron: Nu.nl
zie ook rubriek