Kinderen opvoeden, buikje kweken?

Meer dan een op de drie Vlamingen is te zwaar. De cruciale leeftijd waarop er extra kilo’s bijkomen, is tussen de 25 en 34 jaar. Het aandeel mensen met overgewicht verdubbelt immers in die levensfase. Een gebrek aan beweging en minder goede voedingsgewoonten liggen aan de basis van het probleem. Voor een belangrijk deel van deze leeftijdsgroep komt daar de moeilijke combinatie met de zorg voor jonge kinderen bij. Daarom focust de Kilootje minder-campagne van CM dit jaar op jonge ouders.
14 procent van de 15- tot 24-jarige Vlamingen heeft overgewicht (bmi tussen 25 en 30), maar in de leeftijdsgroep 25- tot 34-jarigen stijgt dit aandeel tot 27 procent. Die verdubbeling is de sterkste stijging van het aandeel mensen met overgewicht over alle levensfases heen. Ze speelt zich zowel af bij mannen en vrouwen, maar sterker bij vrouwen dan bij mannen. Dat blijkt uit de meest recente Gezondheidsenquête.

Uitdaging: gezond eten, voldoende bewegen
Naar oorzaken voor het overgewicht is het niet ver zoeken: de combinatie van te weinig beweging en minder goede voedingsgewoonten. Samen met de 15- tot 24-jarigen eten de 25- tot 34-jarigen het minst fruit en groenten van alle volwassenen. Bij de eerste groep eet slechts 47 procent elke dag fruit, bij de 25- tot 34-jarigen is dit niet veel beter: 59 procent. Slechts 80 procent van de 15- tot 24-jarigen eet elke dag groenten, bij de 25- tot 34-jarigen is dit 84 procent.

Ook op het vlak van lichaamsbeweging zit er een kink in de kabel in de periode tussen 25 en 34 jaar. 19 procent beweegt onvoldoende, terwijl dit bij de leeftijdsgroepen ervoor en erna veel minder is: 13 procent bij de 15- tot 24-jarigen, 15 procent bij de 35- tot 44-jarigen.

De veranderende tijdsbesteding eens mensen kinderen krijgen, is daar niet vreemd aan. Uit het tijdsbestedingsonderzoek van de TOR-onderzoeksgroep (vub) blijkt dat 25- tot 39-jarigen gemiddeld 4 uur per week besteden aan kinderzorg en opvoeding. Bij vrouwen met kinderen jonger dan 7 jaar loopt dit zelfs op tot 12 uur 59 minuten. “Deze aanzienlijke tijdsinvestering vormt voor jonge ouders een fikse uitdaging om een gezonde levensstijl te organiseren. Ze slaan al eens een ontbijt over, nemen al eens sneller de auto dan de fiets, enzovoort”, zegt Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie van CM.

Dit heeft ook effect op de voedings- en bewegingsgewoonten van de kinderen. ouders hebben een sterke invloed als rolmodel, waardoor kinderen het gedrag imiteren. Zo toonde wetenschappelijk onderzoek aan dat de mate waarin kinderen groenten en fruit eten, samenhangen met de consumptie ervan door hun ouders.

Ouders voor een kilootje minder
Deze gegevens zetten CM aan om haar online Kilootje minder-coach te oriënteren op jonge ouders. “Mama of papa zijn, is hard werken. Daarom begrijpen we ook dat het niet makkelijk is om gezond door het leven te gaan. Met onze aangepaste Kilootje minder-coach willen we hen op weg helpen naar een gezonde levensstijl”, zegt Griet Rummens. Aan de hand van hun persoonlijk profiel krijgen jonge ouders extra tips en informatie om gezond te leven met hun gezin.

Al meer dan 98.000 Vlamingen werken online aan hun gewicht via de Kilootje minder-coach. Dat de coach werkt, bleek uit een wetenschappelijk onderzoek in 2011 met de steun van de Vlaamse overheid. Deelnemers aan de Kilootje minder-coach eten op termijn gezonder en bewegen meer dan mensen die zich niet laten coachen. Het resultaat is een duurzaam gewichtsverlies. Deelnemers boeken gezondheidswinst en een hogere levenskwaliteit. Uit de gezondheidseconomische evaluatie blijkt ook dat de investering de coach zichzelf terugverdient en voor de ziekteverzekering zelfs kostenbesparend werkt.

De Kilootje minder-coach is gratis en te bezoeken via www.KilootjeMinder.be.
10 jan 2013 09u46
Bron: CM
zie ook rubriek