Dieetpatat geen antwoord op obesitasproblematiek

Het VIGeZ vreest dat de verwachtingen wel erg hoog gegrepen en optimistisch zijn. Eerst en vooral eten mensen niet alleen omdat ze honger hebben, maar ook omdat ze er gewoon zin in hebben. Het blijft dus maar de vraag of mensen effectief minder en minder ongezond zullen eten wanneer het hongergevoel langer uitblijft.
Glycemische index
Bovendien is het beoordelen van voedingsmiddelen op basis van hun glycemische index intussen achterhaald. Het effect op de bloedsuikerspiegel is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld de vorm (vast Ė vloeibaar) of de manier van bereiden. De GI van gekookte aardappelen is lager dan de GI van aardappelpuree. Afgekoelde aardappelen hebben zelfs een lagere GI dan warme aardappelen. De GI wordt ook beÔnvloed door de combinatie van voedingsmiddelen bv. brood met kaas. Dit verlaagt immers de GI. Het is dus belangrijk om samen met de GI ook de samenstelling van de totale voeding te beschouwen. Mensen eten aardappelen altijd samen met andere voedingsmiddelen zoals groenten en vlees.

Aardappelen maken deel uit van een gezonde voeding. Gekookte aardappelen bevatten weinig calorieŽn en leveren belangrijke voedingsstoffen zoals zetmeel, vezels en vitamine C aan. Aardappelen worden pas energierijk als er bij de bereiding vetten aan worden toegevoegd bv. bij frieten.

Eet gezond en beweeg voldoende
Gezond eten en meer bewegen blijft nog altijd de boodschap. Start je dag met een volwaardige ontbijt, eet in totaal drie hoofdmaaltijden en gebruik maximum twee (kleine) tussendoortjes indien nodig. Vermijd producten uit de restgroep en als je ervan eet neem dan kleine hoeveelheden bv. eet een handvol chips en geen pak chips. Kies bij je maaltijden goede verhouding op je bord bv. warme maaltijd: Ĺ groenten, een stukje vlees, vis of een vervangproduct. En ook aardappelen horen hierbij: ongeveer een kwart van je bord. Kies wel voor de gewone gekookte aardappel en beperk gefrituurde aardappelbereidingen. Afwisselen met rijst, pasta of een ander graanproduct mag ook. Matig de hoeveelheid saus die je erbij eet. Kies je tussendoortjes slim en hou ze beperkt. Zorg dat bewegen een dagelijkse gewoonte is.
06 aug 2012 14u30
Bron: VIGEZ
meer over
zie ook rubriek