Belg met zachte hand overtuigen om gezond te eten

Tegen 2010 moeten we met z'n allen gezonder eten en meer bewegen, zegt minister Demotte. Vier op de tien Belgen lijden aan overgewicht of zijn zwaarlijvig. Een half miljoen Belgen lijden aan diabetes en één op de zes lijdt aan hoge bloeddruk. De zwaarlijvigheid gaat bovendien gepaard met een hoog risico voor hart- en vaatziekten. Het zijn allemaal kwalen die te maken hebben met ons ongezonde voedingspatroon en een gebrek aan beweging.
ant we eten veel te weinig groenten, fruit en melkproducten, veel te veel vlees, vis en eieren en vooral te veel zoute en zoete snacks die we eigenlijk niet nodig hebben. Dat blijkt uit de grootschalige voedselconsumptiepeiling bij 3.200 Belgen, de eerste in twintig jaar.

Rudy Demotte, federaal minister van Volksgezondheid (PS), lanceert daarom een Nationaal voedings- en Gezondheidsplan, een sensibliseringscampagne om ons gezonder te laten eten en leven. Tegen 2010 zou de Belg minder vet en zout moeten eten en het zout dat hij eet, zou voor een deel uit gejodeerd zout moeten bestaan.

We moeten ook meer water drinken (minstens 1,5 liter per dag) en dagelijks 400 gram fruit en groenten eten. Omdat overgewicht niet alleen met voeding maar ook met beweging te maken heeft, wil hij de Belg er bovendien toe aansporen om tegen dan dagelijks minimaal dertig minuten flink door te stappen.

Daarvoor lanceert hij een tv-spot, een internetsite en voedingsgidsen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Demotte realiseert zich dat het niet eenvoudig zal zijn om de Belg gezonder te laten eten. ,,Ik weet dat het een werk van jaren is. Maar ik heb me niet paternalistisch willen opstellen. Ik wil niet zeggen wat je niet mag eten en wat je wel moet eten. De Belg is intelligent genoeg om dat zelf te bepalen als hij genoeg informatie krijgt'', zei Demotte, die toegaf dat hij zelf ook te weinig beweegt, maar dat hij wel veel fruit eet.

De sensibiliseringscampagne is nog maar het begin. Meer dan tweehonderd experts die op een of andere manier met voeding en gezondheid te maken hebben, bogen zich in tien werkgroepen over ons voedingsgedrag en formuleerden aanbevelingen. Maar veel aanbevelingen behoren niet tot Demottes bevoegdheid.

,,Ik weet dat in een aantal bereide producten te veel suiker, zout, vet zit. Maar Europa bepaalt die normen. De privé-sector heeft trouwens wel begrepen dat gezonde producten de toekomst zijn. Dat het economisch interessant is om daarin te investeren'', aldus Demotte.

De minsiter moest wel toegeven dat producenten soms wel beweren dat ze gezond zijn (bijvoorbeeld desserts met 0 procent vet), terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.

Veel aanbevelingen behoren bovendien tot de gemeenschappen. Alles wat te maken heeft met onderwijs bijvoorbeeld: schoolmaaltijden, frisdrank- en snoepautomaten op school beperken, gezonde voeding meer aan bod laten komen in het onderwijs. Het bevorderen van borstvoeding ook. Of meer sportinfrastructuur. Dergelijke aanbevelingen moeten verder uitgewerkt worden door de gemeenschappen.

Een aanbeveling die wel tot zijn bevoegdheid behoort, is het toegankelijk maken van dieetinterventies, door financieel tussenbeide te komen als een dieetconsulent advies geeft. En het doorlichten van de etikettering, want veel consumenten begrijpen nauwelijks wat het jargon betekent.
Interessante links:
12 apr 2006
meer over
zie ook rubriek