Maagverkleining niet meer terugbetaald voor wie niet dik genoeg is

Wie een BMI heeft van onder de 40 en toch een maagverkleining of een maagring wil, wacht best niet te lang meer. Anders zal hij de ingreep uit eigen zak moeten betalen. Want het ziekenfonds werkt aan een plan om meer terug te betalen, maar wel aan een kleinere groep patiënten.
Tot nu toe worden het ziekenhuisverblijf en het ereloon van de chirurg door de ziekenfondsen terugbetaald, of de ingreep om te vermageren nu echt medisch verantwoord is of niet. Het materiaal, de maagring en een deel van het hechtingsmateriaal, wordt niet terugbetaald. Een maagring kost tussen de 1.500 en 1.850 euro. Tel daarbij het remgeld en je zit makkelijk boven de 2.000 euro die de patiënt moet opleggen. Voor een scopinaro of een gastric bypass ligt de prijs lager. Bij een gastric bypass die via een kijkoperatie gebeurt, wordt ongeveer voor 2.000 tot 2.300 euro materiaal gebruikt, waarvan de patiënt ongeveer 10 procent betaalt.

,,In ons ziekenhuis kost een kijkoperatie voor een maagring de patiënt gemiddeld zo'n 2.100 euro. Een gastric bypass tussen de 500 en 600 euro'', zegt dokter Peter Cools van het Sint Vincentiusziekenhuis.

Maar er zijn mensen die toch heel wat meer betalen. Vicky moest voor haar gastric bypass 2.800 euro opleggen, terwijl het ziekenfonds al zo'n 2.000 euro betaald had. ,,Sommige ziekenhuizen hebben met ziekenfondsen de afspraak gemaakt dat de patiënt een deel van het gebruikte materiaal en machines moet betalen'', legt Cools uit.

Voor het remgeld en het gebruikte materiaal kan men wel een beroep doen op zijn hospitalisatieverzekering, op voorwaarde natuurlijk dat er geen clausule in de verzekering staat dat obesitas-operaties worden uitgesloten, zoals bij Vicky het geval was.

Ingrid, die een maagring liet plaatsen, moest zelf nog 2.000 euro opleggen, maar haar hospitalisatieverzekering kwam tussenbeide na een bewijs van de geneesheer dat het om een medisch noodzakelijke ingreep ging.

De scopinaro van Marijke kostte 2.353 euro. Een deel werd betaald door het ziekenfonds, een deel door haar hospitalisatieverzekering.

Het ziekenfonds werkt nu aan een betere terugbetaling, maar alleen wie een BMI heeft boven de 40 zou nog in aanmerking komen. Bovendien moet de patiënt bewijzen dat hij andere middelen heeft geprobeerd om te vermageren. En moet de chirurg met de internist en een psycholoog een gesprek hebben over de wenselijkheid van de ingreep.
Interessante links:
05 feb 2005
zie ook rubriek