In de ban van de (maag)ring

Een maagring laten plaatsen en je maag laten verkleinen is de nieuwste rage. Maar dokters waarschuwen voor medische gevolgen en het ziekenfonds wil de ingrepen niet meer voor iedereen terugbetalen. ,,Mensen komen hier een maagring vragen alsof ze een auto komen kopen'', zegt dokter Peter Cools van het Antwerpse Sint Vincentiusziekenhuis.
Toen vijf jaar geleden bekend werd dat we ook maagring' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>maagringen zouden gaan plaatsen, reageerden zelfs de verpleegsters en het onderhoudspersoneel erg enthousiast. Nu krijg ik mensen op de raadpleging die een maagring komen vragen alsof ze een auto komen kopen. Zo met een houding van: als u vanmiddag nog even tijd hebt? Je moet die mensen echt wegsturen met de nodige informatie en ze bijna dwingen daar eens rustig over na te denken en alle gevolgen te overwegen. Soms hebben mensen maar een Body Mass Index (het gewicht gedeeld door het kwadraat van de lengte. Bij een bmi hoger dan 25 is er sprake van overgewicht, vanaf 30 is er gevaar voor de gezondheid, nvdr) van 33 en dan weiger ik de ingreep uit te voeren. Die mensen zijn dan razend en moeilijk te overtuigen'', vertelt Cools.

Het aantal maagoperaties met de bedoeling te vermageren kent een echte boom. 5.500 ingrepen per jaar, schat Patrick Galloo,geneesheer en directeur van het socialistisch ziekenfonds, maar echte cijfers zijn er niet. Die operaties hebben bij het ziekenfonds immers geen specifiek nummer. Dat betekent dus dat een maagverkleining aan het ziekenfonds wordt aangegeven onder hetzelfde nummer als een maagoperatie naar aanleiding van een maagzweer of maagkanker.

Daardoor wordt tot nu toe het ziekenhuisverblijf en het ereloon van de chirurg door het ziekenfonds terugbetaald. Maar het gebruikte materiaal zoals de maagring, wordt niet betaald. De patiënt moet daardoor soms tot meer dan 2.000 euro zelf betalen, tenzij ze een hospitaalverzekering hebben die deze ingrepen dekt.

De Technische Geneeskundige Raad van de ziekenfondsen is bezig met een project om aan de lijst ingrepen die terugbetaald kunnen worden, er vijf toe te voegen. Namelijk vijf soorten maag-darmingrepen om te vermageren. Dat zou men combineren met een betere terugbetaling. De maagring en het hechtingsmateriaal zoals nietjes zouden dan wel volledig door het ziekenfonds terugbetaald worden. Keerzijde is dat het ziekenfonds dan voorwaarden aan de terugbetaling zal stellen. ,,Alleen wie een bmi van boven de 40 heeft, komt in aanmerking. De patiënt moet ook aantonen dat hij in het verleden ook andere dingen heeft geprobeerd om te vermageren. En er moet een overleg zijn tussen de chirurg, de psycholoog en een internist'', zegt Bernard Debbaut van het Christelijk ziekenfonds.

De beperking is niet alleen een kwestie van geld. Aan de ingrepen zijn immers ook medische risico's verbonden.

,,chirurgie moet absoluut het eindpunt zijn en ik vind dat sommige dokters daar veel te snel naar grijpen'', zegt Galloo.

Ook Cools waarschuwt voor een aantal gezondheidsrisico's, vooral bij een scopinaro. ,,Die mensen lijden aan chronisch vitamine- en eiwittekort. Ze hebben voortdurend diarree en elk jaar zijn er mensen die een levertransplantatie moeten ondergaan.''
05 feb 2005
meer over
zie ook rubriek