Om iedereen wakker te schudden voor de gevolgen van Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS), lanceren de Vereniging Apneu Patiënten vzw (VAPA vzw) en Philips vanochtend een grote campagne in verscheidene treinstations in het land.
Bij OSAS wordt de ademweg afgesloten (obstructie) door keelwand of tong en dat leidt tot ademstilstanden. Als het inademen langer dan tien seconden wordt belemmerd, spreken we van een obstructieve apneu (volledige keelafsluiting) of hypopneu (gedeeltelijke keelafsluiting).
Uiteraard komt dit bij iedereen tijdens de slaap wel eens voor. We noemen dit pas afwijkend als de ademstilstanden vaker dan vijf keer per uur slaap voorkomen. "De ademstilstanden verstoren de slaapfasen. Slaaptekort, vermoeidheid en concentratieverlies overdag zijn het gevolg. Ook is er verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Overgewicht kan de klachten verergeren", legt professor Johan Verbraecken van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen de gevolgen van de kwaal uit.
45.000 patiënten
Volgens Verbraecken worden in België momenteel 45.000 patiënten behandeld voor OSAS. "Bij patiënten die doorverwezen worden door de slaapcentra heeft 34 procent enkel snurkklachten, maar 56 procent van de onderzochte patiënten heeft OSAS", vult Verbraecken aan.
Slaapapneu komt bij volwassenen even vaak voor als astma. Victor Hanssens van VAPA vzw geeft alle Belgen die een paar weken na elkaar slecht slapen nog een tip mee. "De kwaal heeft een grote impact op het dagelijkse leven. Daarom is het belangrijk dat mensen bij het gewaarworden van symptomen hun arts raadplegen."
BMA
Het Instituut voor Samenleving en Technologie (IST) wordt opgeheven en geïntegreerd in een andere dienst. Het Kinderrechtencommissariaat en het Vlaams Vredesinstituut (VVI) blijven bestaan, maar worden afgebouwd en moeten besparen. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement beslist.
Voor het IST zal worden nagegaan hoe de opheffing voor het personeel "op een sociaal verantwoorde manier kan worden opgevangen". De opheffing en integratie moeten uitgevoerd zijn tegen 2013.
Het Kinderrechtencommissariaat krijgt minder opdrachten. "Alle evenementen, uitgezonderd de studiedagen evenals de onderzoeksopdrachten, moeten worden afgebouwd tegen eind 2012." Het Kinderrechtencommissariaat moet ook structureel 50.000 euro gaan besparen.
Een soortgelijk verhaal voor het Vlaams Vredesinstituut (VVI). Dat behoudt zijn advies- en onderzoeksfunctie, maar moet het uitbesteden van onderzoeken beperken. Het VVI moet ook structureel 35.000 euro besparen in zijn begroting.
© 2011 Concentra, Gazet Van Antwerpen 25-10-11