Sporten vermindert honger niet bij zwaarlijvigheid

Normaal gesproken onderdrukt intensieve beweging het hongergevoel bij vrouwen. Dit is niet het geval bij vrouwen die leiden aan obesitas. Onderzoek aan de Universiteit van Michigan wijst dit uit.
Doordat hun hongergevoel blijft, kunnen obese mensen juist meer gaan eten nadat zij gesport hebben. Zij krijgen ook geen signaal dat ze genoeg hebben gegeten. Deze informatie geeft hulpverleners inzicht in de grenzen van afvallen door beweging.

De verantwoordelijke is waarschijnlijk het hormoon leptine. Bij een afnemend gewicht neemt bij dieren het leptineniveau toe. Hierdoor gaan zij meer eten. Wanneer het gehalte leptine stijgt in het bloed, zorgt het ervoor dat de dieren minder eten en meer gaan bewegen. Obesen hebben dit signaal echter zo vaak onderdrukt, dat zij immuun zijn geworden.

Gematigde inspanning
In het kleinschalige onderzoek onder tien gezonde vrouwen en tien vrouwen met ernstig overgewicht, blijkt dat de zwaarlijvigen voortdurend een hoog gehalte aan leptine in hun bloed hebben. Ook wanneer zij net gesport hebben. Bij de vrouwen met een normaal gewicht is het gehalte gedaald na intensieve inspanning.

Alleen wanneer mensen met ernstig overgewicht meer gematigde inspanning doen, daalt hun leptinehormoonspiegel.
23 jun 2008 09u18
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek