Eén vrouw op 20 zwanger na vruchtbaarheidsbehandeling

Het afgelopen jaar werd in Vlaanderen één vrouw op twintig zwanger na een behandeling voor de vruchtbaarheid. Dat meldt de Artsenkrant vandaag. Dat is het hoogste cijfer ooit. Andere opmerkelijke vaststelling is dat het aantal keizersnedes voor het eerst in 20 jaar is gedaald. In 1991 geraakte 1 op 47 Vlaamse vrouwen in verwachting na medisch begeleide bevruchting. In 2007 waren er dat maar liefst 1 op 20. 40 procent wordt zwanger na hormoonstimulatie van de eierstokken, 60 procent geraakt in verwachting na IVF of ICSI (een zwaardere vorm van IVF).
Toegankelijker
Tot nog toe weet men die constante toename aan het stijgende aantal oudere moeders. “Maar die uitleg gaat niet meer op”, zegt gynaecoloog Hendrik Cammu van het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie (SPE). “De leeftijd van de moeders stagneert. Het percentage bevallingen van vrouwen van 40 of ouder is stabiel gebleven.”

ouder is stabiel gebleven.” Volgens Cammu is de toename vooral een gevolg van de toegankelijkheid van ivf. “Sinds juli 2003 is ivf terugbetaald en kunnen ook koppels die niet kapitaalkrachtig zijn er beroep op doen.” De kinderwens is dus gedemocratiseerd.

“Alleen”, meent Cammu, “zou het kunnen dat er nu te vlug naar IVF gegrepen wordt. Wie na zes maanden proberen niet zwanger is, klopt bij een arts aan: men wil iets hier en nu.”

Zijn collega Willem Ombelet van het ZOL in Genk ziet dat anders: “De cijfers geven perfect onze verwachtingen weer. We overbehandelen niet, in Denemarken bijvoorbeeld wordt 1 op 14 vrouwen zwanger na medisch begeleide bevruchting.”

Keizersnedes
De toename heeft niet geleid tot meer tweelingen. Het aantal drielingen steeg van 11 naar 17 (met 9 na spontane en 8 na artificiële bevruchting).

Een tweede vaststelling: het aantal keizersnedes is voor het eerst in 20 jaar gedaald, met 19 procent in 2007. Dat is 0,2 procent minder dan 2006. “Een goede zaak”, zegt Cammu. “Het blijft een operatie waar een overlijdensrisico aan verbonden is.”
27 jun 2008 09u27
zie ook rubriek