CT-scan van het hart in 10 seconden

Cardiologen en radiologen in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (azM) maken sinds kort op een nieuwe, patiŽntvriendelijkere wijze Computer Tomografie (CT)-scans van het hart. PatiŽnten met pijn op de borst en op verdenking van aderverkalking krijgen deze scan.
Voorheen gebeurde dit onderzoek alleen via een catheterisatie, het inbrengen van een slangetje. Niet alleen zijn de specialisten nu in staat in tien seconden een scan' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>ct-scan van het hart maken, de nieuwe scan-methode gebruikt slechts een vijfde van de tot nu toe gebruikelijke straling.

Een ct-scan maakt gebruik van rŲntgenstraling en een computer. Deze scan van het hart is een nieuwe techniek. "De snelheid van de scan zelf en computersoftware maken het mogelijk het hart en de kransslagaders, de bloedvaten' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedvaten die het hart van bloed voorzien, scherp af te beelden", legt interventie-cardioloog Mark Winkens uit. De patiŽnt moet de adem 10-15 seconden inhouden; in totaal neemt het hele onderzoek slechts twintig minuten in beslag.

De Maastrichtse cardiologen zijn opgetogen over de vooruitgang die afgelopen jaar is geboekt: Winkens: "We hadden dit succes niet zo snel verwacht. Het geeft ons namelijk een nieuwe kijk op aderverkalking. Niet alleen de binnenkant van de vaten (zoals de catheterisatie, die enkel vernauwingen opspoort) maar ook op de vaatwand en de buitenkant van de vaten. Zo kunnen we heel nauwkeurig vaststellen waar en in welke mate en fase de ziekte zich voordoet."

In het Hart en Vaat Centrum van Maastricht worden op dit moment jaarlijks 1200 van deze scans gemaakt, waarmee het azM claimt een van de grootste centra in Europa te zijn. Het gaat om poliklinische patiŽnten met pijn op de borst die eerst een loop- of fietstest krijgen. als het vervolgens nodig is krijgen die patiŽnten een CT-scan van het hart om uitsluitsel te krijgen over het al dan niet voorkomen van vernauwingen rond het hart.
06 aug 2008 09u42
zie ook rubriek