Korte nachtrust mogelijk oorzaak 'obesitas-epidemie'

Kinderen slapen steeds korter. Daarin schuilt mogelijk de verklaring voor de 'obesitas-epidemie' die de westerse wereld op dit moment treft. Dat zet Shahrad Taheri, een onderzoeker die zich specialiseert in kinderziektes en is verbonden aan de Britse Universiteit van Bristol.
Taheri constateert dat computers, tv's en gsm's in de slaapkamers van kinderen ervoor zorgen dat hun nachten korter worden. Uit onderzoek van de wetenschapper blijkt dat te kort slapen de stofwisseling verstoort. Dit kan op latere leeftijd obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Zelfs een paar uur minder slaap gedurende enkele dagen heeft al een negatief effect, zegt Taheri. Belangrijke hormonen die eetlust en groei aansturen, komen niet meer in goede hoeveelheden vrij. Bovendien leidt slaapgebrek tot vermoeidheid, wat er weer voor zorgt dat het inspanningsniveau lager ligt.

Taheri vindt dat ouders tv's, computers en andere zaken die voor afleiding kunnen zorgen, uit de kinderkamer moeten verbannen. als kinderen genoeg slapen, beperken ouders het risico op diabetes of overgewicht.
24 nov 2008 09u28
zie ook rubriek