UZA-artsen forceren nieuwe doorbraak in heelkundige behandeling slaapapneu

Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben patiŽnten die kampen met het zgn. obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep. Tijdens de ingreep wordt een tweedelig implantaat (Advance System) in de tong aangebracht dat voorkomt dat de tong tijdens de slaap achteruit valt en de keelholte afsluit. De resultaten van de ingreep bij de eerste tien patiŽnten zijn veelbelovend.
Eerder dit jaar voerde het uza-team onder leiding van NKO-arts dr. Evert Hamans de ingreep als eerste in de wereld uit. Deze week werden de resultaten van de opvolgingsonderzoeken van de eerste 10 geopereerde patiŽnten bekend. Bij alle patiŽnten werd een grote verbetering gezien van de afwijkingen en klachten veroorzaakt door obstructief slaapapneu. Zo werd vastgesteld dat de keelholte niet meer of veel minder dichtklapt en dat het sociaal storend snurken en de overmatige slaperigheid overdag belangrijk verminderd was. De resultaten zullen in oktober op het jaarlijks congres van de Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine (BASS) gepresenteerd worden. Het congres zal handelen over de toekomst van de slaapgeneeskunde.

Obstructief slaapapneu
Obstructief slaapapneu is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er zuurstoftekort en fragmentatie van de slaap. In BelgiŽ kampt 4% van de mannen en 2% van de vrouwen met slaapapneu. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Bij sommige patiŽnten is de slaperigheid van dien aard dat ze grote kans lopen op auto-ongevallen. Op lange termijn hebben deze patiŽnten een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

De huidige behandeling van slaapapneu bestaat uit een beademingsmasker (Continuous Positive Airway Pressure, kortweg CPAP) of een mondprothese (Mandibular Advancement Device, kortweg MAD) waarmee de patiŽnt elke nacht dient te slapen. Hoewel deze behandelopties efficiŽnt en afdoende zijn, blijft er een groep van patiŽnten over voor wie deze behandeling niet geschikt is. Voor deze patiŽnten bestond tot nu toe geen alternatief, tenzij een ingrijpende operatie aan de luchtpijp (tracheotomie) of aan boven- en onderkaak.

Korte ingreep en beperkte hospitalisatie
De implantatie bestaat uit een kortdurende interventie, vergt 1 overnachting in het ziekenhuis en is weinig belastend voor de patiŽnt. Het individueel opspannen van het implantaat gebeurt 2 weken later onder plaatselijke verdoving. Andere heelkundige behandelingsopties zijn erg invasief en pijnlijk, vergen langere hospitalisatie en gaan gepaard met veel ongemak. Veel patiŽnten zijn niet bereid om zoín ingrijpende operatie te ondergaan.

Het innovatieve van de ingreep die de uza-artsen nu met succes hebben toegepast is dat de tong de keelholte niet meer afsluit tijdens de slaap en dat dit effect na implantatie nog verder aan te passen is. De resultaten die op deze manier werden bekomen zijn beter dan andere heelkundige methoden.

UZA-slaapcentrum
Aspire Medical, een Amerikaanse firma gespecialiseerd in behandeling van slaapapneu, koos het UZA uit om deze nieuwe techniek te helpen ontwikkelen en als eerste ziekenhuis wereldwijd toe te passen. Dit omwille van de internationaal erkende expertise van het Multidisciplinair Centrum voor Klinisch Slaap- en Waakonderzoek waarbinnen ook het NKO-team actief is (prof. dr. Paul Van de Heyning, dr. Evert Hamans en prof. dr. An Boudewyns). Een team van longartsen, neus-, keel- en oorartsen, psychiaters en neurologen staat in het UZA-slaapcentrum in voor een multidisciplinaire aanpak van complexe slaapgebonden afwijkingen, die veelal een enorme impact hebben op het functioneren van de patiŽnt overdag.

Inspire II systeem
Het Inspire II systeem bestaat uit een implanteerbare neurostimulator, een druksensor en een zenuwelectrode. De druksensor wordt geplaatst tussen twee ribben en meet de ademhalingsinspanning. Zo kan het begin van iedere ademhaling gedetecteerd worden. Dit geeft dan een signaal aan de neurostimulator om de tongzenuw kortdurend te stimuleren via de electrode die rond de zenuw werd aangebracht. De tongzenuw ligt onder de kaakhoek in de hals en voorkomt hierbij dat de achterzijde van de tong de keelholte afsluit. Zo wordt bij iedere ademhaling voorkomen dat een apnea optreedt. Het systeem laat toe een fijnafregeling individueel per patient te doen.
04 mrt 2009 15u00
Bron: UZA
zie ook rubriek