Obesitascentrum van az groeninge vecht tegen overgewicht

De Belg weegt te veel. De helft van de volwassenen is te zwaar en ook bij de jonge bevolking zijn de cijfers niet bemoedigend: 1 kind op 7 is te zwaar. Het obesitascentrum van az groeninge bestaat 5 jaar en bindt met goede resultaten de strijd aan met overgewicht.
Een nieuw jaar begint steevast met goede voornemens maar blijkbaar werken die niet voldoende om het overgewicht bij de Vlaamse bevolking terug te dringen. Zowat de helft van ons kampt met overgewicht en 1 kind op 7 is te zwaar. Dat overgewicht is nefast voor de gezondheid. Hoe zwaarder, hoe meer ziektes zoals diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie, hart- en vaatproblemen... . Het obesistascentrum van az groeninge begeleidt mensen met overgewicht om op een constructieve manier iets te doen aan hun gewicht en hun gezondheid. De behandeling bij volwassenen is meestal gericht op afvallen en meer bewegen. Onder bepaalde voorwaarden krijgen volwassen patiënten een operatie om te vermageren.

Sinds de opstart 5 jaar geleden biedt het obesitascentrum van az groeninge verschillende programma’s aan voor mensen met overgewicht of obesitas. Wat het centrum uitzonderlijk maakt, is de samenwerking tussen alle disciplines waarmee obesitas-patiënten in aanraking komen. Zowel de psychologen, voedingsdeskundigen, kinesitherapeuten en artsen maken deel uit van het team. Dat zorgt voor een coherente behandeling en een heldere communicatie naar de patiënt. Afvallen steunt namelijk op de 3 belangrijke pijlers: de calorie-inname doen dalen, het calorieverbruik doen stijgen en een gedragsverandering. Sinds begin 2007 begeleidt het centrum ook kinderen met overgewicht en in 2008 werd een werking voor jongeren en adolescenten opgestart.

Sinds de start van het centrum in 2005 kwamen vierduizend patiënten op consultatie. Een vierde van die groep komt terecht in een groepsprogramma, een vierde wordt chirurgisch behandeld, een vierde van de patiënten wordt individueel opgevolgd en de rest doet het op eigen houtje. Zowel voor volwassenen als voor jongeren biedt het obesitascentrum een multidisciplinair groepsprogramma aan. Deelnemers aan het programma komen twee maal per week sporten en gaan tweewekelijks langs bij de voedingsdeskundige en de psychologe. Het hele jaar door volgen 16 groepen een groepsprogramma. Maandelijks starten nieuwe groepen op. Sinds de opstart van het groepprogramma zijn al 76 groepen opgestart.

Uit resultaten van studies bij volwassenen in het obesitascentrum stellen we vast dat bij 96,12 % van de deelnemers aan een groepsprogramma een gewichtsdaling optreedt. Het programma mikt telkens op een daling van het gewicht met 10% op vijf à zes maanden en gemiddeld genomen wordt dat cijfer behaald. Een gewichtsdaling van 10% zorgt voor een positieve invloed op de gezondheid. Onder andere de bloeddruk' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloeddruk, cholesterol, tryglyceriden en suikerwaarden in het bloed dalen aanzienlijk. Ook de kans op overlijden door het overgewicht daalt met 20%. Uit de cijfers blijkt dat 70% van de deelnemers ook na het programma aan sport blijft doen. Eén jaar na afloop van het groepsprogramma stelt de studie bij 57,9% van de deelnemers een stabilisatie van het gewicht of een verdere daling vast.
11 jan 2010 13u50
zie ook rubriek