UGent levert met CT-scans indrukwekkende beelden voor kortfilm

Op 29 november wordt in de universitaire filmclub Film-Plateau de documentaire The Death of an Insect vertoond. Het is een Finse experimentele film waaraan ook onderzoekers van het Centrum voor X-stralen Tomografie –een vorm van röntgenfotografie- van de Universiteit Gent (UGCT) en hun spin-off inCT hebben meegewerkt.
The Death of an Insect
Het Centrum voor X-stralen Tomografie heeft voor deze film dode insecten gescand met X-stralen. Dit leverde indrukwekkende en vaak zeer gedetailleerde beelden op.
In de film worden verschillende animatietechnieken gecombineerd, gaande van klassieke stop-motion animatie tot geanimeerde 3D-modellen van insecten die met X-stralen werden gescand.

The Death of an Insect kende zijn internationale première op het filmfestival van Venetië en werd geselecteerd voor het Paradocs- luik van het International Documentary Film Festival Amsterdam, dat een van de belangrijkste documentairefestivals is. Ook op Nordisk Panorama, een festival voor kortfilms en documentaires in Bergen (Noorwegen) werd de film al geprogrammeerd.

In een levenloos stedelijk landschap waar de tijd stilstaat, speelt zich een vreemd ballet af met een pasgeboren vlinder die dreigt te sterven. Dit tragische verhaal is opgebouwd met dode insecten uit vergeten zolders en schuurtjes, verzameld tussen raampanelen en spinnenwebben.

Praktisch
Maandag 29 november om 16 uur in Film-Plateau, Paddenhoek 3, 9000 Gent.

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd om de voorstelling bij te wonen.
De Finse filmmakers zullen de film inleiden.
26 nov 2010 09u02
zie ook rubriek