Geen bewijs dat veel zout eten gevaarlijk is

Er is geen bewijs dat veel zout eten schadelijk is. Dat blijkt uit een grootschalige analyse van bestaande studies. Campagnes die voor kwistig zoutgebruik waarschuwen, staan dus ter discussie.
Veel zout verhoogt de bloeddruk, waardoor het hart- en vaatziekten veroorzaakt, luidde het decennialang. Maar er rijst twijfel aan die boodschap. Een internationaal team van geneeskundigen onder leiding van Rod Taylor van de universiteit van Exeter levert nu nieuwe stof voor de discussie over de risico's van keukenzout.

Jan Staessen, professor aan de KU Leuven, gooide in mei de knuppel in het hoenderhok met een langetermijnstudie over het effect van zout in voeding (DS 6 mei): niet de proefpersonen die het meeste zout aten, bleken de grootste kans te hebben om te overlijden aan een hart- of vaatziekte.

Een analyse die gisteren in het vakblak American Journal of Hypertension is verschenen, doet nu verder twijfelen aan het preventiebeleid. Taylor en zijn collega's namen zeven eerder uitgevoerde onderzoeken opnieuw onder de loep. Uit de verwerking van die bestaande data, een zogenaamde meta-analyse, blijkt dat wie zijn zoutopname inperkt, op korte termijn zijn bloeddruk ziet dalen. Maar of daardoor ook het risico op sterfte door hart- en vaataandoeningen daalt, blijft onbewezen. De resultaten staven de huidige preventiecampagnes niet, aldus de wetenschappers.

'Deze meta-analyse bevestigt ons onderzoek', zegt Staessen. 'Een hoge zoutopname is niet gevaarlijk voor gezonde personen. Ondertussen kosten preventiecampagnes heel veel geld, zonder enig wetenschappelijk bewijs voor het risico van keukenzout.'

Met de campagne 'Stop het zout!' riep minister van Volksgezondheid Laurette onkelinx in 2009 de industrie en verbruikers op om minder zout in het eten te strooien. Een volwassene zou maximaal 6 gram zout per dag mogen eten, aldus de waarschuwing. 'Dat lijkt me overigens een onhaalbaar doel. We moeten veeleer naar de behoefte van de individuele gebruiker kijken', meent Staessen.

Christian Vrints, diensthoofd cardiologie aan het UZ Antwerpen twijfelt aan de bewijskracht van de nieuwe studie: 'Een meta-analyse kan nooit een grootschalige originele studie vervangen, waaraan tienduizenden personen deelnemen. Uit een Japans onderzoek blijkt dat in regio's waar de bevolking veel meer zout eet dan elders, er ook vaker hart- en vaatziekten voorkomen.' Vrints pleit dan ook nog steeds voor minder zout. 'Vooral het "verborgen zout", dus het zout in bereide schotels, zoals koekjes en pizza, moet verminderen. We moeten het probleem dus op industrieel niveau aanpakken.'