Thuisverplegers zien besparingen Demotte niet zitten

De Vlaamse thuisverplegers smeken minister Rudy Demotte om af te zien van het remgeld en andere besparingsmaatregelen. Volgens zijn eigen diensten zouden meer controles een betere besparing vormen.
Thuiszorg is een snelgroeiend succesverhaal: het budget verdubbelde in tien jaar tijd. Demotte wil die groei afremmen door vanaf volgende maand de honoraria van thuisverplegers af te toppen, en de patiënten een remgeld tot twee euro op te leggen. ,,We kunnen dit in twee weken niet organiseren'', meldt een betrokkene. ,,Bovendien worden we overstelpt door telefoontjes van bange patiënten.''

Lagere honoraria en hogere remgelden zullen de vraag naar thuiszorg niet verminderen, leert een vertrouwelijk rapport aan Demotte. Diezelfde nota, op zijn vraag opgesteld, vraagt meer controle op misbruiken door thuisverzorgers en pleit uitdrukkelijk tegen meer remgelden.

De georganiseerde thuisverplegers - Wit-Gele Kruis, Bond Moyson en anderen die samen zowat 40 procent van de markt in handen hebben - vragen in een vertrouwelijke brief aan Demotte om opschorting van de besparingsmaatregel. Thuiszorg wàs vorig jaar een klein budgetprobleem, maar zal dit jaar niet meer zijn, beloven ze. De georganiseerde hulpverleners klagen dat hulpbehoevende patiënten slachtoffer worden van de besparingen. Tussen de lijnen door schuiven ze de verantwoordelijkheid voor de misbruiken door op de rug van de zelfstandige thuisverzorgers en hun dienstverlenende huisartsen.
20 jul 2005
meer over
zie ook rubriek