Geriatrische patiŽnten AZ Alma fietsen virtueel door hun verleden

Regelmatig bewegen is de sleutel voor een goed herstel, zowel fysiek als mentaal. Maar voor geriatrische patiŽnten die acuut opgenomen zijn in het ziekenhuis, is het vaak moeilijk om hen te motiveren tot lichte inspanningen. In AZ Alma werd technologie van Activ84Health aangekocht waardoor patiŽnten virtueel naar buiten kunnen en dus hun leefwereld opnieuw verruimen .
Activ84Health (spreek uit ďactivate for healthĒ) is een tool waarbij geriatrische patiŽnten virtueel naar buiten kunnen en plaatsen bezoeken die ze kennen van vroeger en nu. De Activ84Health technologie wordt gekoppeld aan een hometrainer, moto-med en een beeldscherm waardoor je door Google Streetview kan fietsen. PatiŽnten kunnen een adres ingeven waar ze naartoe willen fietsen. Zodra de patiŽnt begint te trappen, kan hij dus via het beeldscherm de weg naar (bijvoorbeeld) zijn huis volgen. Stopt de patiŽnt met fietsen, dan kan hij even rondkijken voor hij verder rijdt. De patiŽnten worden met deze technologie niet alleen gestimuleerd om te bewegen, ook hun geheugen wordt geprikkeld, ťn ze leggen makkelijker contact met medepatiŽnten.

Dokter Hilde Baeyens, arts-specialist in de geriatrie: ĎPatiŽnten kiezen zelf waar ze naar toe willen fietsen, onderweg vertellen ze honderduit. MedepatiŽnten herkennen de plek en vullen die verhalen aan. Het versterkt de sociale contacten tussen de patiŽnten. Zorgverleners leren de mensen hun verhaal kennen op een andere manier. Ze vergeten even het ziek zijn en zonder te beseffen zijn ze aan het revalideren. We zijn zo enthousiast over dit systeem omdat het onze patiŽnten stimuleert op diverse gebieden, terwijl ze het ook nog leuk vinden.í

Kinesist Pascal Schelstraete: ĎOnze patiŽnten die hiermee fietsen vragen niet wanneer ze mogen stoppen. Ze zijn zo enthousiast dat ze probleemloos een half uur in beweging zijn. Ze beginnen spontaan te vertellen over de sportclub waar ze vroeger gingen, over de buren, noem maar op. Dat is ťcht fantastisch.í

AZ Alma dankt uitdrukkelijk het initiatief Ďouderen voor ouderení van LDC Zonneheem uit Eeklo en de Ladies Circle Meetjesland voor hun engagement. Beide organisaties richtten activiteiten in ten voordele van de geriatrische zorgeenheden van AZ Alma. De opbrengst daarvan, in totaal bijna 5.000 euro, werd integraal gebruikt voor dit Acti84Health-platform.
12 dec 2017 11u26
Bron: AZ Alma
zie ook rubriek