Cell Differentiation Lab ontrafelt medicinale weldaden rooibosthee

Wat velen al lang meenden te weten, wordt biochemisch bevestigd: rooibosthee is best gezond. Meer specifiek belooft onderzoek naar de medicinale stoffen in rooibos te leiden naar nieuwe en meer efficiŽnte preventie- en behandelingsstrategieŽn bij diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.
De heelkundige eigenschappen van rooibos (Aspalathus linearis) werden reeds door de San-volkeren, de oorspronkelijke inwoners van het kleine groeigebied van de struik in de Zuid-Afrikaanse Westkaap, beleden. Iets minder lang wordt er daarbij al gewezen op de aanwezigheid van de stof aspalatine.

Aspalatine verhoogt de capaciteit van cellen om glucose uit het bloed op te nemen. Daarnaast stimuleert het ook de vrijgave van insuline door bŤtacellen. Omdat het insulinehormoon de glucoseopname regelt, draagt ook dit bij tot een evenwichtige bloedglucosespiegel. Allemaal goed om weten, in het bijzonder voor diabetici.

Allerminst muizenissen
Voortschrijdend inzicht van het Cell Differentiation Lab (DIFF) van de vub viseert nu ook een tweede actieve rooibosstof: fenylpropeenzuurglycoside, PPAG (van phenylpropenoic acid glucoside) voor de vrienden. PPAG beschermt de bŤtacellen, van alvast vetgemeste muizen, tegen verschillende gevaren van een vetrijk dieet. De stof bevordert, binnen de bŤtacel, de goede werking van het membraansysteem dat instaat voor de synthese en het verzamelen en vervoeren van insuline. Bovendien worden cellen in hun geheel beter bestand tegen een vroegtijdige celdood veroorzaakt door bepaalde verzadigde vetzuren. Op weefselniveau zorgde het toedienen van PPAG, bij alvast de vetgemeste muizen, voor een verdrievoudigde bŤtacelmassa.

Dit wijst erop dat PPAG, in zowel natuurlijke als gesynthetiseerde vorm, wel eens een erg dankbare stof kan zijn bij de preventie en behandeling van diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Zowel aspalatine als PAGG beschermen tegen verschillende factoren die deze problemen uitlokken, zoals insulineresistentie en een vet- en suikerrijk dieet.

Verschillende farma- en biotechbedrijven werken nu aan fytofarmaceutica met zowel aspalatine- als PPAG-verbindingen. DIFF collaboreert hiertoe met de South African Medical Research Council en het Deense MC2 Biotek.

Rooiboslandschap
De rooibosstruik, die met de eigenlijke theeplant (Camellia sinensis) weinig van doen heeft (en daarbij geen cafeÔne en nauwelijks tannine bevat), komt van nature uitsluitend voor in het Zuid-Afrikaanse Cedergebergte, ongeveer driehonderd kilometer ten noorden van Kaapstad. Het is de enige bekende plantensoort die aspalatine herbergt.
26 aug 2015 10u10
meer over
zie ook rubriek