Elektronisch strottenhoofd laat patiŽnt aan beademing weer praten

Arts-onderzoekers Armand Girbes en Paul Elbers van VUmc hebben ontdekt dat een patiŽnt die voor lange periode aan de beademing ligt tůch kan praten wanneer een elektronisch apparaatje, de electrolarynx, op zijn hals wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de patiŽnt weer verbaal kan communiceren met bijvoorbeeld familie, vrienden en artsen en zich daardoor beter voelt. Hun bevinding wordt 20 maart gepubliceerd in het gerenommeerde blad The New England Journal of Medicine.
De electrolarynx (een ďelektronisch strottenhoofdĒ, zie foto) is een apparaatje dat vooral vroeger gebruikt werd bij patiŽnten bij wie het strottenhoofd operatief was verwijderd, bijvoorbeeld wegens strottenhoofdkanker. Zij missen daarna ook de stembanden en kunnen dus niet meer praten. Door op een knopje te drukken, produceert de bovenkant van het apparaat trillingen, die worden omgezet in geluid. Wanneer de electrolarynx tegen de hals wordt gehouden kan de patiŽnt door tong, lippen en tanden te bewegen Ė als het ware ďplaybackenĒ - de frequentie van de geluidstrillingen aanpassen. Hierdoor ontstaat een geluid waarmee de patiŽnt zich weer verstaanbaar kan maken.

Beademing
Armand Girbes en Paul Elbers, beiden werkzaam op de afdeling intensive care Volwassenen van VUmc, hebben de electrolarynx nu voor het eerst bij een patiŽnt gebruikt die voor een lange periode aan de beademing ligt. Deze patiŽnt is geÔntubeerd: er is een plastic buis in de luchtpijp ingebracht waardoor lucht en zuurstof in de longen kan worden geblazen. Omdat de lucht door de plastic buis stroomt, kan het de stembanden Ė bij deze patiŽnt nog wel intact Ė niet laten trillen. Hierdoor kan de patiŽnt dus niet praten, wat kan zorgen voor veel frustratie en een gevoel van stress.

Eenvoudig
Na een eenvoudige instructie lukte het zowel de verpleegkundige als de echtgenote om het apparaatje op de hals van de patiŽnt te plaatsen, waarna hij ook direct in staat was om te praten. Dit is de eerste keer dat de electrolarynx succesvol gebruikt is om een geÔntubeerde patiŽnt weer te laten praten. De methode is bovendien zeer eenvoudig; het apparaatje kan zeer makkelijk worden geplaatst. ĎDeze man was echt een natuurtalent. Bij enkele andere geÔntubeerde patiŽnten kostte het wat meer moeite, maar bleek de electrolarynx uiteindelijk ook resultaat op te leverení, aldus Girbes.

stress wegnemen
De onderzoekers vermoeden dat het vermogen tot spreken bij de patiŽnt stress wegneemt en mogelijk zelfs delirium kan voorkomen. Hierdoor is de electrolarynx een veelbelovende manier om de behandeling van patiŽnten die op een intensive care aan de beademing liggen een beetje aangenamer te maken. Het vervolgonderzoek richt zich op het eenvoudiger maken van het gebruik van de electrolarynx. Ook gaan Girbes en Elbers onderzoeken voor welke patiŽnten de techniek allemaal geschikt is.
19 mrt 2014 10u20
Bron: VUmc
meer over
zie ook rubriek