Slaappillen verhogen risico op longontsteking

Slaappillen kunnen het risico op een longontsteking sterk verhogen, stellen onderzoekers. Zo'n 363.000 Belgen slikken dagelijks een middel om in te dommelen. 'De pillen onderdrukken de reflex om te hoesten, zodat meer bacteriën tot in de lage luchtwegen geraken.'
Wie naar pillen grijpt om vaster te slapen, heeft 90 procent meer risico op een ontsteking' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>longontsteking. Ook de kans dat de ziekte fataal afloopt stijgt aanzienlijk. Dat stellen Britse wetenschappers van de universiteit van Nottingham, die vijfduizend patiënten onderzochten. Hun bevindingen, gepubliceerd in het vakblad Thorax, belangen ook ons land aan. Want de Belgen hebben steeds vaker een doosje slaappillen op hun nachtkastje staan, zo tonen cijfers van de Gezondheidsenquête. Nam in 2004 nog 2,9 procent van de bevolking elke avond een middel, dan ligt dat aantal nu al op 3,3 procent, oftewel zo'n 363.000 Belgen. En dan tellen we de antidepressiva en kalmeringsmiddelen nog niet mee, die ook vaak als slaapmuts moeten dienen.

Dat een slaapmiddel longinfecties in de hand werkt, komt niet als een verrassing voor pneumoloog Wilfried De Backer (UZ Antwerpen). "Tijdens de slaap verminderen de reflexen van onze bovenste luchtwegen sowieso. Slaappillen verzwakken die reflexen nog meer. Daardoor komen er meer bacteriën en secreties van onze keel in de lage luchtwegen terecht. Tijdens een diepe slaap zijn ook de ademspieren minder actief, zodat je geen reflex hebt om te hoesten. Zo kweek je ontstekingen."

Johan Verbraecken, hoofd van het Antwerpse slaapcentrum, stipt ook de rol van reflux aan. "Als je plat ligt in bed krijg je makkelijker last van reflux. slaapmiddelen leggen de controle over de slokdarm extra lam, zodat de sluitspier minder goed functioneert. Het voedsel en maagzuur dreigen daardoor in de luchtpijp terecht te komen en het longweefsel aan te tasten. Zo loop je snel een ontsteking op."

Bovendien blijft het niet bij longinfecties alleen. "Aangezien slaappillen ook de ademhalingsreflex onderdrukken, komt er minder zuurstof in het bloed", zegt professor De Backer. "Dat kan een zware belasting zijn voor het hart." Hoe kleiner het bewustzijn 's nachts, hoe groter het gevaar. "Vooral voor ouderen is het opletten geblazen. Zeker als ze al een hersenbloeding of -infarct hebben doorgemaakt. Vandaar dat we ook op intensieve zorgen voorzichtig omspringen met slaapmiddelen."
07 dec 2012 09u24
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek