Er beweegt wat op Campus Drie Eiken

De Universiteit Antwerpen en de Artesis Hogeschool Antwerpen hebben jarenlange ervaring op het vlak van de bewegingswetenschappen. De verschillende onderzoeksgroepen werken nauw samen, en die samenwerking leidt nu tot de oprichting van M²OCEAN, een multidisciplinair centrum voor bewegingsanalyse. Op maandag 10 december steekt het state-of-the-art-bewegingslab van wal.
M²OCEAN staat voor Multidisciplinary Motor Center Antwerp, en kan niet toevallig ook als ‘motion’ worden gelezen. Het nieuwe centrum bundelt de expertise van de onderzoeksgroepen van prof. dr. Paul Van de Heyning (neus-, keel- en oorziekten), prof. dr. Peter Aerts (functionele morfologie) en prof. dr. Floris Wuyts (evenwichtsonderzoek) , alle drie Universiteit Antwerpen, en van prof. dr. Steven Truijen (revalidatiewetenschappen en kinesitherapie) en prof. Luc Pieters (ingenieurswetenschappen), beide verbonden aan de Artesis Hogeschool Antwerpen.

Het multidisciplinaire centrum voor bewegingsanalyse kan rekenen op de financiële ondersteuning van de Universiteit Antwerpen en het Universitair ziekenhuis Antwerpen, en kreeg voor de aankoop van de infrastructuur ook een Vlaams duwtje in de rug via de Herculesstichting. “M²OCEAN beschikt over een hypermoderne en volledige uitrusting, die de competitie met andere hoogtechnologische labs zeker kan aangaan”, legt prof. dr. Van de Heyning uit.

Binnen het domein van de bewegingswetenschappen gaat het centrum fundamenteel en basis klinisch onderzoek verrichten. Van de Heyning: “We zoeken bijvoorbeeld uit hoe de normale ontwikkeling tot het bereiken van een matuur en efficiënt gangpatroon verloopt of welke gangparameters gebruikt kunnen worden om het dynamisch evenwicht te karakteriseren. We focussen op bewegingscoördinatie, evenwicht en posturale controle bij kinderen, volwassenen en ouderen.”

M²OCEAN is een centrum met een open karakter. “We willen een platform worden voor andere onderzoeksgroepen van de Universiteit Antwerpen, het Universitair ziekenhuis Antwerpen en voor geïnteresseerde partijen van buitenaf.”
07 dec 2012 08u57
meer over
zie ook rubriek