Herfstdepressie

Nu de wintertijd is ingegaan en de dagen vroeger donker worden slaat de herfstdepressie toe. Veel mensen hebben hier last van en weten niet goed wat ze hiermee moeten doen terwijl het met bepaalde handelingen toch verminderd of zelf voorkomen kan worden. In dit artikel kan je lezen wat weten we over de herfstdepressie en wat je er eraan doen.
Kenmerken
Vaak komt het voor dat mensen zich niet happy voelen. Men kan last hebben van een aanhoudend Ďleegí gevoel, een gebrek aan energie en een lusteloos gevoel. In sommige gevallen is dit zo erg dat je kan spreken van een depressie. Wanneer iemand stelselmatig elke herfst last heeft van deze verschijnselen is er sprake van een herfst depressie.

Wat kan je er tegen doen
als de dagen korten worden en de nachten langer is het belangrijk dat je activiteiten blijft ondernemen. Wanneer je de hele tijd binnen blijft en tv gaat kijken zul jij je niet beter voelen. Wat vaak helpt is om even lekker naar buiten te gaan. In de tuin met de bladblazer de tuin netjes en winterklaar maken of een mooie herfst wandeling kan ervoor zorgen dat jij je weer een stuk beter gaat voelen. De frisse lucht en het contact met de natuur brengen je in balans en geven je energie.

Veel mensen hebben ook baat bij lichttherapie. Licht is een grote factor op onze gesteldheid en is van grote invloed op lichamelijke conditie waaronder je hartslag, lichaamstemperatuur, libido, en het slaapritme. In de zomer krijgen we 100.000lux aan licht binnen. In de wintertijd wordt het sneller donker en neemt dit af tot slechts 10.000 lux. Met lichttherapie wordt je blootgesteld aan een intensief licht dat feller is dan normaal kunstlicht waarmee je het tekort aan vult en wat ervoor zorgt dat jij je beter voelt

Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je huis aangenaam is. Het feit blijft dat je in de winter meer tijd binnenshuis door brengt dus kan je er maar beter het best van maken. Een vernieuwing in interieur bijvoorbeeld door wat nieuwe accessoires creŽert positieve verandering. Zorg ervoor dat het huis schoon en hygiŽnisch is. Het is ook aan te raden een luchtbevochtiger in huis te nemen. Deze kunnen enorm helpen tegen lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, een droge huid, of tranende ogen.
01 nov 2012 08u23
meer over
zie ook rubriek