Doorbraak in de ontwikkeling van behandeling van neuroblastoom

Wetenschappers van de UGent hebben samen met Duitse collega's een nieuw model ontwikkeld dat unieke mogelijkheden opent voor de behandeling van een van de moeilijkst behandelbare vormen van kanker bij kinderen. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in Science Translational Medicine.
Een van de moeilijkst behandelbare vormen van kanker bij kinderen
De onderzoekslaboratoria onder leiding van Frank Speleman, Katleen De Preter en Jo Vandesompele van de Universiteit Gent, en Johannes Schulte (Universitair Kinderziekenhuis, Essen, Duitsland) publiceren in het gerenommeerde tijdschrift Science Translational Medicine hun bevindingen over een nieuw muismodel voor de kinderkanker neuroblastoom. Deze tumor van het sympathische zenuwstelsel behoort nog steeds tot één van de moeilijkst behandelbare vormen van kanker bij kinderen. De beschikbaarheid van dit diermodel opent unieke nieuwe mogelijkheden voor het testen van nieuwe medicijnen die in steeds sneller tempo ontwikkeld worden, maar vaak moeilijk te testen zijn bij kinderen.

ALK kankergen
Het nieuwe muismodel wordt gekenmerkt door activatie van het zogenaamde ALK kankergen in het ontwikkelende sympathische zenuwstelsel en leidt tot de vorming van neuroblastoom. ALK activatie kan afgeremd worden door nieuwe moleculaire medicijnen die ook getest worden in behandeling van andere tumorentiteiten waarin ALK activatie optreedt, zoals lymfoom en longkanker. Verder onderzoek is gericht op het mechanisme van tumorvorming aangedreven door ALK om aldus bijkomende medicijnen te ontwikkelen om enerzijds de doelgerichtheid van de therapie verder te verbeteren en anderzijds om therapie-resistentie te vermijden.

Referentie
Targeted expression of mutated ALK induces neuroblastoma in transgenic mice. Lukas C. Heukamp, Theresa Thor, Alexander Schramm, Katleen De Preter, Candy Kumps, Bram De Wilde, Andrea Odersky, Martin Peifer, Sven Lindner, Annika Spruessel, Filip Pattyn, Pieter Mestdagh, Björn Menten, Steffi Kuhfittig-Kulle, Annette Künkele, Katharina König, Lydia Meder, Sampurna Chatterjee, Roland T. Ullrich, Stefanie Schulte, Jo Vandesompele, Frank Speleman, Reinhard Büttner, Angelika Eggert, Johannes H. Schulte. Science Translational Medicine, July 4, 2012.
05 jul 2012 12u51
Bron: UGent.be
zie ook rubriek