Vitamine D mogelijk effectief bij depressie

BAARN - Vrouwen met een depressie hebben baat bij behandeling van hun vitamine D-tekort. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Bayhealth Medical Center in Dover.
Het corrigeren van het vitamine D-tekort leidde bij vrouwen met een milde of ernstige depressie tot een verbetering van hun symptomen. "De vitamine heeft mogelijk een (nog niet bewezen) effect op de stemming. En een tekort vergroot depressie", vertelt onderzoeker Sonal Pathak. "als vervolgonderzoek dit bevestigt, kunnen we de behandeling van depressie verbeteren."

Tekort
Pathak presenteerde de resultaten van een kleinschalig onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van The Endocrine Society in Houston. Zij bestudeerde drie vrouwen met een depressie. De vrouwen slikten antidepressiva en hadden een vitamine D-tekort.

Na twaalf weken met een vitamine D-therapie was het tekort opgeheven. Daarbij rapporteerden alle vrouwen een verbetering van hun depressiesymptomen. Bij een vrouw was na de therapie zelfs sprake van een milde, in plaats van ernstige depressie.

Stemming
Eerdere onderzoeken suggereerden ook al dat vitamine D invloed heeft op stemming en depressie. Volgens Pathak is het hoog tijd voor een groot onderzoek om te bekijken of het verband causaal is.
28 jun 2012 10u50
meer over
zie ook rubriek