Minislaapje doet wonderen

Powernaps, dat is het geheim van sterkpresteerders. Peter Van de Veire had zijn radiorecord nooit gehaald zonder dat regelmatige minislaapje. Kort wegglijden, doet des te krachtiger weer opveren en dat geldt niet alleen voor radiowonderen, maar voor iedereen. Slapen op het werk klinkt nog altijd eerder als een reden voor ontslag, maar: "Nadien piekt de concentratie onmiskenbaar", zegt slaapprof Johan Verbraecken.

Acht dagen wakker zijn, de klok rond de ether vullen en alles samen minder dan acht uur slapen. Zo veel gekken zijn er niet die het doen, maar een druk leven hebben we allemaal én we kunnen er iets aan doen. CEO's met een dagelijkse vergadermarathon, topchirurgen die de klok rond opereren, politici aan de begrotingsonderhandelingen en door examens geteisterde studenten. De slimsten onder hen doen het allemaal: een energieboost nemen middels powernappen. En ze hebben gelijk.


"Na zo'n powernap heb je weer energie. Bovendien ben je zo'n 30% beter geconcentreerd, zo is ooit becijferd en ik geloof het graag", zegt professor Johan Verbraecken van het slaapcentrum van de Universiteit Antwerpen. Dat heeft wellicht te maken met adenosine, een stof die ontstaat in de hersencellen als we actief zijn. Het onderdrukt de zenuwcellen en geeft ons een vermoeid gevoel. Tijdens de slaap breekt de stof af. En snel: een powernap van 15 minuten leidt al tot een grote terugval en dus tot een geweldig gevoel van opkikkeren nadien.


Vijf geboden


Powernap. De term op zich klinkt al duizend keer krachtiger dan het flauwe 'middagdutje', maar meer is het niet. Het moet wél een dut-JE blijven. Want écht slapen heeft een ritme en dat mag niet verstoord. Prof Verbraecken: "Een nachtrust bestaat uit een vijftal cycli, die ieder op zich beginnen met een lichte slaap. Het is die lichte slaap die de powernap moet uitmaken. Wie langer dut, en dus in de diepste fase gaat van een cyclus, wordt net suffer wakker."


Powernappen doe je dus niet zómaar. Er zijn vijf geboden.



  1. Slaap zo'n 15, maximaal 30 minuten.

  2. Neem je powernap tussen 13 en 15 uur. "Dan krijgen we 'van nature' een dip. Een dut later op de namiddag dreigt je nachtritme te verstoren."

  3. Dut liefst liggend in een verduisterde ruimte. Wie wat geoefend is, slaapt overal supersnel in. In Tokio, bijvoorbeeld, zie je mensen zelfs staand in de metro powernappen.

  4. Drink geen koffie vooraf. Van De Veire nam wél zijn cafeïnepil net voor hij ging powernappen, maar Verbraecken raadt het niet aan. "De reactietijd van cafeïne ligt bij iedereen ietsje anders, dus de kans dat de koffie je powernap verstoort, is te groot."

  5. Wie een mondbeugel heeft tegen slaapapneu doet die ook best in tijdens de powernap.


Beter dan koffie


Maar hoe efficiënt ook, ingeburgerd is het fenomeen nog niet. "In Azië richten bedrijven ruimtes in waar werknemers slaap kunnen bijtanken, strak getimed weliswaar", zegt prof Verbraecken. Dat is veel beter dan de thermos koffie nog eens te vullen. "We hebben het verschil vorig jaar nog nagegaan tussen powernappen en koffie drinken: wie had geslapen bleek achteraf beter te scoren op geheugentests en reactiesnelheid dan de koffiedrinkers. Koffie is op de lange duur ook slopend, want blijft lang doorwerken. Zelfs die twee kopjes bij je ontbijt kunnen je nachtrust nog verstoren en leiden tot chronisch slaaptekort."


Bron: Het Laatste Nieuws, 20-06-2012

20 jun 2012 09u15
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek