Fysieke inspanning verlaagt bloedsuikerpieken

Patiënten met diabetes type 2 houden hun bloedsuikerspiegel beter onder controle als ze regelmatig bewegen. Elke dag trainen blijkt echter niet noodzakelijk: er zit nauwelijks verschil tussen dagelijks een half uur bewegen en om de dag een heel uur. Dat blijkt uit een publicatie van promovendus Jan-Willem van Dijk en collega's van de Universiteit Maastricht. 'Bijzonder dat zo'n klein beetje inspanning zoveel kan bereiken', verklaart mede-auteur Luc van Loon, hoogleraar inspanningsfysiologie.
Onderzoek
Aan het onderzoek namen dertig mannen met diabetes mellitus type 2 deel van rond de zestig jaar. Eerst fietsten zij een uur op de eerste dag, gevolgd door een rustdag. In een tweede experiment fietsten ze twee dagen achter elkaar een half uur. Tenslotte trainden ze helemaal niet in een derde test.

Zonder training constateerden de onderzoeker een verhoogd bloedsuikerniveau bij 32 procent van de mannen. Mét training was dit slechts 24 procent.

Beter dan medicatie
Van Loon: 'Er zijn eigenlijk geen medicijnen die dit kunnen bewerkstelligen, inspanning is hierin echt uniek. Daar komt nog eens bij dat de bijwerkingen van inspanning gezondheidsbevorderend zijn, in tegenstelling tot medicatie.'

Publicatie
De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in diabetes Care.