UZA onderzoekt hartziekten bij sportende nierpatiënten

De voornaamste doodsoorzaak bij nierpatiënten zijn hart- en vaakziekten. Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen hebben goede redenen om aan te nemen dat nierpatiënten die dagelijks aan lichaamsbeweging doen minder kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en starten een onderzoek. Op 10 maart is het Wereldnierdag.
Regelmatige lichaamsbeweging zou ervoor kunnen zorgen dat de nierpatiënten minder problemen ondervinden met de binnenbekleding van de vaatwand die bij hen niet meer goed werkt. Dat zou het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten - een chronische aandoening bij zes op tien nierpatiënten - verkleinen.

"We weten uit eerder onderzoek bij 'gezonde' mensen dat regelmatige lichaamsbeweging leidt tot een daling van de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten met 38 tot 44 procent", zegt onderzoekster Amaryllis Van Craenenbroeck. "Ook bij hartpatiënten die blijven bewegen na een ingreep daalt de mortaliteit met 20 tot 30 procent."

Nierpatiënten aan het sporten krijgen is echter geen gemakkelijke opdracht. Zij voelen zich vaak erg moe en belanden snel in een vicieuze cirkel.

Het uza start nu een onderzoek met 60 proefpersonen. De helft zal elke dag 4 keer 10 minuten trainen op een hometrainer, die ze thuis gratis ter beschikking krijgen. De andere helft krijgt enkel gezondheidstips mee en moet niet moeten bewegen. Het onderzoek duurt 3 maanden.
Bron: Belga, 5-3-2012
06 mrt 2012 09u03
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek