Antwerpse wetenschappers ontdekken gen dat belangrijke rol speelt bij obesitas

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben een gen ontdekt dat wellicht een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van obesitas. "Dit is absoluut een van de puzzelstukjes van het complexe probleem dat zwaarlijvigheid is", zeggen de onderzoekers. Dat meldt de Universiteit van Antwerpen.
In het Universitair ziekenhuis Antwerpen en het Centrum Medische genetica van de Universiteit Antwerpen wordt al enkele jaren een volledig dossier opgemaakt van elke patiŽnt die zich laat behandelen. "Zo nemen we van iedereen een dna-staal", zegt professor dr. Luc Van Gaal van het uza. "Met die database hebben we al heel wat wetenschappelijk werk verricht." De gegevensbank speelde een belangrijke rol in het meest recente onderzoek van de Antwerpse wetenschappers. In samenwerking met collega's uit het buitenland ontdekten ze een nieuw gen, dat wellicht een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van obesitas.

"obesitas is een erg complex gegeven", zegt professor dr. Wim Van Hul van de Universiteit Antwerpen. "Het is een zogenaamde multifactoriŽle aandoening. Omgevingsfactoren zoals voeding en beweging spelen een rol, maar er zijn ook genetische aspecten." Het nu ontdekte gen is een zogenaamde "lipid sensor". "Het bepaalt mee of en hoe vetpartikels in het lichaam worden opgeslagen", aldus Van Gaal. "Verder onderzoek is noodzakelijk, maar dit is zeker een eerste belangrijke stap. Hopelijk kunnen we het gen op termijn blokkeren of stimuleren, zodat deze ontdekking tot een therapeutisch gevolg leidt."
De ontdekking levert hen een publicatie in het tijdschrift Nature op.
20 feb 2012 09u35
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek